Pzt – Cmt: 9:00 – 19:00, Paz: Kapalı

+(90) 216 461 70 04

info@ozeldental.com

Periodontoloji diş maketi
BlogPeriodontoloji

Periodontoloji

Periodontolojinin anlamı dişlerin ve diş etlerinin incelendiği bilim dalıdır. Periodontoloji çene kemiğini ve bu kemiği çevreleyen bağ dokuyu da esas alır. Diş etinde hastalık olan, çene kemiğinde kayıp olan ya da dişinde sorun olan bireyler periodontoloji ana bilim dalına gitmelidir. Bu dal, implant yapımı ve implant yerleştirilmesi gibi alanları da hedef alır. Bir periodontoloji uzmanı diş eti hastalıklarının erken zamanda teşhis edilmesinden ve en uygun yöntem ile tedavi edilmesinden sorumludur. Bu sayede mevcut dişlerin kaybolması önlenir.

Periodontoloji Ne Yapar?

Periodontolojinin işi temel olarak diş eti hastalıklarını, diş destek dokusu sorunlarını ve dişe dair diğer hastalıkları teşhis ve tedavi etmektir. Bir periodontoloji uzmanı, diş etinde meydana gelen hastalıkların nedenlerini ve belirtilerini gözler. Hastalara bu sorunlarına dair en uygun tedavi seçenekleri önerilir. Bu dal; periodontal ligament, alveol, diş eti çevresi gibi destek dokuların sağlığını korumayı amaçlar.

Periodontoloji tedavileri arasında şunlar yer alır:

  • Diş eti cerrahisi,
  • Kemik greftler,
  • İmplant tedavi,
  • Plastik cerrahi
  • Diş eti hastalıklarının tedavisi.

Bu tedaviler ile amaç dişlerin daha uzun süre kullanılabilmesini sağlamaktır. Buna ek olarak ağzın genel sağlığını korumak ve ağız içinde olumlu bir etki yaratmak gibi amaçlar da bulunur. Diş eti hastalıklarının yalnızca diş etiyle ilgili değil ağzın geneli ile ilgili olduğunun anlaşılması gerekir. Bu nedenle periodontolojik tedavilerin önemi büyüktür.

Periodontoloji Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Periodontolojide cerrahi müdahale diş etinde meydana gelen sorunların büyük olması sonucu tercih edilir. Bu müdahale ile periodontal dokuların onarımı sağlanır. Uzman, ameliyatın nasıl yapılacağı ve hangi cihazların kullanılacağını hastanın durumuna bağlı olarak belirler. Genel bir periodontoloji ameliyatı şu şekilde yapılır:

  • İlk aşamada ameliyat olacak hastaya anestezi uygulanır. Bu uygulama diş etinin boyutuna bağlı olarak lokal şekilde gerçekleştirilebilir. Anestezinin asıl amacı ağrı ve rahatsızlık hissinin ortadan kaldırılmasıdır.
  • Ameliyat sırasında gerekli durumlarda uzman, diş etinde kesi açar. Bu kesilerin amacı diş etindeki hasarlanan dokunun iyileşmesini sağlamaktır.
  • Kesiden sonra uzman, diş eti dokusunu temizlemeye geçer.
  • İşlemden sonra hasta birkaç saat daha uyuşukluk hisseder. Bu durum son derece normaldir. Uyuşma sırasında yalnızca sulu gıdaların tüketilmesi gerekir. Aksi durumda ameliyat yapılan bölge zarar görebilir.

Periodontoloji Aletleri Nelerdir?

Periodontolojide kullanılan ekipman diş eti hastalıklarının teşhis ve tedavisine uygun olarak belirlenir. Periodontoloji işlemi genel olarak şu ekipmanlar ile gerçekleştirilir:

  • Probe: Diş etinde meydana gelen cep derinliğinin ölçülmesi amacı ile kullanılır. Bu ürün diş eti hastalıklarının teşhisinde de yaygın şekilde görülür. İnce metalden oluşur.
  • Küret: Dişin çevresinde meydana gelen tartar ve plakların tespiti için bu cihazdan yararlanılır. Diş eti hastalıkların teşhisinde probe ile birlikte kullanılabilir.
  • Skaler: Hem tartar hem de diş taşının önlenmesi amacı ile yaygın şekilde tercih edilir. Dişin yüzey kısmının temizlenmesinde USG skaler tercih edilir.
  • İmplant ürünleri: Diş implantlarının yerleştirilmesi sırasında yararlanılır. İmplantların zarar görmemesi için sıklıkla tercih edilir.
  • Periostal elevatör: Dişlerin diş eti ve çene kemiğinden ayrılması bu alet ile sağlanır. Yalnızca cerrahi işlemlerde tercih edilir.
  • Radyografi: Diş, diş eti ve çene kemiği gibi alanların görüntülenmesinde radyografi aletlerinden yararlanılır Diş hekimleri, ağız içi periodontal sağlığı görüntülemek için bu cihazlardan yararlanır.

Periodontoloji Acıtır Mı?

Periodontolojinin acıtmaması amacı ile işlem öncesinde hastaya lokal anestezi uygulanır. Bu sayede ağrı hissi ortadan kalkar. Bazı işlemlerde yapılan tedavinin derinliğine ve çürüğün durumuna bağlı olarak hafif de olsa ağrı hissi oluşabilir. Ancak bu his geçici olup işlem sonrasında hissedilmez.

Periodontoloji Bölümü Neye Bakar?

Periodontolojinin incelediği konular genel olarak diş ve diş eti hastalıklarını hedef alır. Diş etini çevreleyen yumuşak dokuların tedavisinde, diş eti cerrahisinde, implant diş hekimliği alanında periodontoloji bölümünden randevu alınmalıdır.

Bu alanda çalışan uzmanların ana hedefi diş eti hastalıklarını teşhis etmek ve bölgede oluşan hastalıklarının tedavisini en verimli şekilde sağlamaktır. Ağız içinde yer alan yumuşak dokuların bakımı ve sağlığı için periodontoloji bölümüne gidilmelidir. Yumuşak dokular yalnızca diş etini değil ağzın tamamını kapsar.

Periodontoloji Biyolojik Aralık Nedir?

Periodontolojide biyolojik aralık temel olarak dişin çene kemiği ve diş eti arasında kalan boşluğa denir. Sağlıklı bir ağza sahip olan bir insanda diş eti dişin etrafında gergin bir şekilde görünür. Bu diş etinin dişe doğru olan kısmına biyolojik aralık adı verilir. Bu aralık diş eti ile diş yüzeyini kapsar. Bu nedenle korunması son derece önemlidir.

Biyolojik aralığın sağlığı, diş etinde meydana gelecek hastalıkların erken teşhis ve tedavisi için önem arz eder. Diş etinde meydana gelen dokuların iltihaplanması, diş etine bağlı kemiklerde oluşan kayıplar ve diğer diş eti hastalıkları bu yapı nedeni ile oluşabilir. Yapıda oluşan sorunlar ilk etapta büyük görünse de zaman içerisinde diş kayıplarına neden olabilir.

Periodontoloji uzmanları , diş etinde meydana gelen hastalıkların tedavisinde ağız içi aralığını kullanır. Ağız içinde biyolojik aralık ölçümü diş eti hastalığının durumu hakkında bilgi sunar. Diş etine uygulanacak implant tedavisinde de biyolojik aralık ölçümlerinden yararlanılır.

Periodontoloji Çalışma Pozisyonları Nelerdir?

Periodontolojide çalışılan pozisyonlar genel olarak diş hekimliğini ve akademiyi içerir. Bu dalda yapılan bazı çalışmalar aşağıda yer alır:

  • Diş hekimliği: Diş eti hastalıklarının tedavisi kapsamında görev alan bu alan, özel diş sağlığı merkezlerini ve kamuyu içerir.
  • Akademi alanı: Üniversitelerde açılan yüksek lisans kadrolarında periodontoloji öğretim görevlisi şeklinde çalışılabilir.
  • Endüstriyel: Periodontoloji alanında yapılan cerrahi müdahalelerde kullanılan cihazların ARGE ve satış alanını içerir. Şirketlerde pazarlama, tıbbi danışmanlık ya da eğitim pozisyonunda da görev alınabilir.
  • Klinik alan: Diş hekimliği üzerinde klinikte klinik lideri olarak çalışılabilir.
  • Araştırma: Üniversitelerde ya da endüstriyel laboratuvarlarda yapılan araştırmaları içerir.

Periodontal Hastalıklar Nelerdir?

Periodontolojide rahatsızlıklar diş etinin çevresini esas alır. Diş etlerinde meydana gelen yumuşak doku iltihabı gingivis adı ile de bilinir. Oluşan iltihabın ilerlemesi durumunda alt dokuya yayılım oluşabilir. Bu durum zaman içerisinde kemik dokuya kadar ilerleyebilir. İlerleme sonucunda kemikte bir yıkım meydana gelir. Kemikte yıkım meydana geldi ise hastalık piodontitis olarak adlandırılır.

Periodontoloji dalında meydana gelen hastalıklar genel olarak kontrol altına alınabilen türdendir. Hastalığın durdurulmasında diş hekiminin tecrübesinin büyük bir önemi vardır. Tecrübeli diş hekimlerimiz ile sizlere uzun yıllardır hizmet etmekteyiz. Diş ve diş eti hastalıklarınızda uzman diş hekimlerimize muayene olabilir ve sorunun kısa süre içerisinde çözülmesini sağlayabilir. Bu süreçte diş etinin bakımı, ağız içi bakımı ve dişin bakımı konularında da hekimlerimizden yardım alabilirsiniz.

Yeterli şekilde ağız bakımı yapılmayan dişlerde çürük oluşumu daha hızlı olur. Diş ve diş etinde oluşan bakteriler, bakımsızlık sonucu plaklara dönüşebilir. Kısa sürede artan bakteriler gerek dişte gerekse de kemikte yıkım meydana getirebilir. Bu durumda bakteriyel plaklar oluşur. Bu plaklar dişlerin et ile birleştiği noktada yayılım gösterir. Plakların asıl oluşma nedenleri yemek artıklarıdır.