Pzt – Cmt: 9:00 – 19:00, Paz: Kapalı

+(90) 216 461 70 04

info@ozeldental.com

Lazer yardımıyla diş beyazlatma işlemi
BlogDiş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma süreçleri, belirli nedenlerle renklenen dişlerin jel ve duruma göre lazer kullanımıyla beyazlatılmasını kapsayan bir işlemdir. Kapsamlı dental operasyonlara göre daha kısa sürede gözle görülür sonuçlar alınması mümkündür.

Dişin renklenme sebepleri nelerdir?

Dişlerin renklenmesinin pek çok sebebi olabilir. Başlıca renkleme nedenleri şu şekildedir:

  • Dentin üretimine bağlı yaşla meydana gelen fizyolojik renklenme,
  • Amalgam uygulanan dişlerde görülen renklenme,
  • Bebeklik ve hamilelik döneminde antibiyotik kullanım,
  • Kanal tedavisine bağlı olarak dişte görülen renk değişikliği,
  • Kahve, çay, sigara, şarap ve uzun süre ağız gargaralarının kullanımına bağlı olarak dişin yüzeyinde görülen renkleşme,
  • Travma görmüş dişlerde meydana gelen renkleşme.

Diş beyazlatma işlemi ile dişler birkaç ton beyazlayabilir. Gözenekli mine ve dentin yapısında oluşan renkli inorganik ve organik maddeler beyazlatma jelleri ile giderilerek beyazlatma işlemi sağlanır. Bu işlemde koşullara göre farklı yöntemler tercih edilebilmektedir.

Diş beyazlatma yöntemleri

Diş beyazlatma tedavisinin 4 yöntemi vardır.

  • Ev tipi beyazlatma
  • Ofis tipi beyazlatma (Klinik ortamında beyazlatma)
  • Tek diş beyazlatma (Kanal tedavili dişleri içten beyazlatma, devital bleaching)
  • Kombine beyazlatma (Ev+ofis tipi beyazlatma)

Hangi beyazlatma yöntemi tercih edilmelidir?

Eğer dişleriniz sigara, kahve, çay, tütün ya da şarap gibi maddelerden dolayı ciddi şekilde lekelenmişse, en etkili sonucu elde etmek için kombine beyazlatma yöntemini tercih edilmektedir. Bu yöntemde tedavinin tamamlanması birkaç seans sürebilir.

Bunun yanında, dişlerin doğal rengi zaten beyaza yakınsa ve sadece birkaç ton açılması isteniyorsa, genellikle lazerle veya evde yapılan beyazlatma yöntemleri yeterli olabilir. Bu yöntemlerden hangisinin uygun olduğuna diş hekime danışarak karar verilmektedir.

Lazerle diş beyazlatma

Lazer kullanımından faydalanılan beyazlatma operasyonunda hastanın, beyazlatma uygulanacak diş etleri koruyucu bariyer ile örtülür. Dişlere beyazlatıcı jel sürülür. Ardından, mavi LED lazer sistemiyle beyazlatma ürününün kullanım talimatlarına göre beyazlatma işlemi yapılır.

Ev tipi diş beyazlatma

Ev tipi diş beyazlatma sürecinin ilk adımı ağızdan ölçü alınmasıdır. Bunun ardından, kişiye özel beyazlatma plakları hazırlanır. Bu plakların içine her diş için bir pirinç tanesi boyutunda beyazlatma jeli (%10–15 ‘lik karbamid peroksid veya hidrojen peroksit) yerleştirilir. Plak ağıza yerleştirilerek 4-6 saat bekletilir.

Ev tipi diş beyazlatma süreleri

Beyazlatma plakları gece uyurken takılıyorsa 8-10 gün sonrasında sonuç alınabilir. Bu plaklar gün içinde de kullanılabilir. Gün içinde kullanılması durumunda 10-15 gün ve günde en az 4-6 saat kullanılması tavsiye edilir.

Plak içine ne kadar jel konulur?

Ev tipi diş beyazlatmalarında jel plak içerisine pirinç tanesi kadar yerleştirilmelidir. Çok fazla koyulursa, ağıza yerleştirildiğinde plaktan taşar ve diş etleri zarar görür.

Beyazlatma plağının temizlenmesi

Beyazlatma için kullanılan plaklar bakteri oluşumunun engellenmesi için düzenli olarak temizlenmelidir. Kullanılan plaklar ağızdan çıkarıldıktan sonra soğuk su ve sıvı sabun yardımıyla temizlenmelidir. Temizlenen plaklar ise yanında verilen plak kutusunda muhafaza edilmelidir

Ofis tipi diş beyazlatma – Lazerle diş beyazlatma

Diş kliniği içerisinde uygulanan diş beyazlatma yöntemi ofis tipi diş beyazlatma olarak adlandırılır. Zaman kısıtlaması olan hastalar için uygun bir yöntemdir. Uygulama süresi diğer yöntemlere göre daha kısa sürer. Diş hekimi tarafından dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli UV ışını ya da lazer yardımıyla aktif hale getirilir. Beyazlama işlemi ortalama 1 saat sürer. “Lazerle diş beyazlatma yöntemi” olarak da bilinir.

Lazerle beyazlatma işlemi

Lazer cihazları, mine yüzeylerine uygulanan beyazlatma jellerinin aktivasyonunu sağlamak için kullanılmaktadır. Lazer kullanıldığı durumlarda jellerin aktivasyonu çok hızlı bir şekilde yapılabilmekte ve bu da daha hızlı sürede sonuç alınmasını mümkün kılmaktadır.

Tek seansta beyazlatma

Hızlı bir sonuç almak isteyenler, lazer kullanılan ofis tipi beyazlatmayı tercih etmektedir. İşlem, kullanılan ürün ve kişinin diş yapısına bağlı olarak 45 dakikada tamamlanabilmektedir. Bu işlem sonrasında diş rengi birkaç ton beyazlatılabilir.

Kombine tipi beyazlatma

Ofis tipi ve ev tipi beyazlatmanın birlikte uygulandığı diş beyazlatma yöntemidir. Ofis tipi beyazlatma klinikte uygulandıktan sonra ev tipi beyazlatma ürünleriyle beyazlatma işlemi evde desteklenir.

Dişlerimde hassasiyet mevcut, yine de beyazlatma yaptırabilir miyim?

Hassasiyetin miktarına bağlı olarak , beyazlatma uygulanabilir. Fakat bu beyazlatma diş hekiminizin kontrolünde yapılmalıdır.

Dişlerim beyazladıktan sonra neler dikkat etmeliyim? Beyazlatma işleminden sonraki ilk birkaç hafta kola gibi asitli; çay, kahve, şarap gibi renklendirici içecekler tüketilmemelidir. Ayrıca sigara gibi tütün içeren ürünlerden uzak durulmalıdır. Bunlara dikkat edilmezse  beyazlatmanın etkisi azalır ve işlem başarılı olmaz.

Tek diş beyazlatma (içten beyazlatma) nedir?

Kanal tedavisi görmüş dişlerde bazen renk değişimi gözlemlenebilir. Kanal tedavisi görmüş ve renk değiştirmiş dişiniz varsa tek dişe devital beyazlatma işlemi uygulanır. Bunun için önce dişteki dolgu kaldırılır ve dişin içine beyazlatıcı ajan yerleştirilir. Geçici dolgu koyularak dişte istenilen renge ulaşılıncaya kadar 3-7 gün aralıklarla işlem tekrarlanır. İstenilen renk elde edilince dişe tekrar dolgu yapılır.

Diş beyazlatma zararlı mı?

Devital diş beyazlatma işlemleri dişlere zarar vermez. Kişiden kişiye değişmekle birlikte, beyazlatma sonrası dişlerde az da olsa hassasiyet meydana gelebilir. Bu hassasiyet çok sıcak ya da soğuk içeceklere ve havaya karşı gelişebilir. Kalıcı olmayan bu hassasiyet durumu 24 ya da 48 saat içerisinde sonlanır.

Bunun yanında, beyazlatma yaparken bu işi profesyonel olarak yapan hekimler ve klinikler tercih edilmelidir. Piyasada bulunabilen ve kalitesi düşük olması nedeniyle daha ekonomik görülen beyazlatma ürünleri dişlere istenmeyen hasarlar verir. Bu yüzden kullanılan ürünün kalitesi çok önemlidir. İşlem yaptırmadan önce kullanılan ürünün sorulması, araştırılması ve işlemi yapacak hekiminizin konu hakkında bilgili olması çok önemlidir.

Beyazlatmanın etkisi kalıcı mı?

Diş beyazlatma işlemi sonrasında sağlanan beyazlık, kişiye göre farklı sürelerde kalıcılık gösterir. Beyazlatmanın etki süresi sigara kullanımına veya çay, kahve tüketimine bağlı olarak 6 ay ile 1 yıl içerisinde kaybolur. Ancak beyazlığın daha uzun bir süre muhafaza edilmesi mümkündür. 4-6 ay aralıklarla uygulanacak 1 veya 2 seans ev tipi beyazlatma işlemi ile etki süresini artırır. Ayrıca beyazlatıcı diş macunlarının kullanımı, diş beyazlığının devam etmesine destek verecektir.

Dişlerimi beyazlatırken nelere dikkat etmeliyim?

Beyazlatma süresi ve sonrasında, en iyi sonucu olabilmek için birkaç maddeye dikkat edilmesi gerekir. İşlemden sonraki ilk birkaç hafta mümkünse çay, kahve, şarap ve kola gibi içeceklerden uzak durulmalıdır. Beyazlığın kaybolmasına en çok neden olan ürünlerden biri de tütün mamulleridir. Beyazlatma sonrası tütün mamulleri kullanılmamalıdır. Kullanılması durumunda işlem başarılı olmaz ve dişler beyazlığını kaybeder. Soda, su ve yeşil çay gibi sıvılar ise beyazlatmaya etkisi olmadan rahatça tüketilebilir.

Beyazlatma işleminde başarı oranları

Çay, kahve, sigara veya yaşa bağlı renklenmelerde beyazlatma işleminin başarısı oldukça yüksektir. Beyazlatma işlemi; antibiyotik renkleşmelerinde, diş anomalilerinde, florozis gibi durumlarda da uygulanabilir. Bu uygulamalarda ise daha sınırlı bir sonuç alınır.