Pzt – Cmt: 9:00 – 19:00, Paz: Kapalı

+(90) 216 461 70 04

info@ozeldental.com

Diş sıkan hasta tedavi ediliyor
BlogDiş Sıkma (Bruksizm Tedavisi)

Diş Sıkma (Bruksizm Tedavisi)

Dişin sıkılması bruksizm adı ile de bilinir. Diş sıkma sorunu farklı yaşta ve farklı cinsiyette insanlar tarafından yaşanır. Uykuda diş sıkma, ağzı açık şekilde uyumaya ve çenenin kapanmasına neden olur. Diş gıcırdatma şeklinde de görülen diş sıkma, genellikle nörolojik bir kökene dayanır. Diş sıkma hastalığına sahip olan insanlarda kas aktivitesi, normal bireylerden daha fazladır. Bu insanlarda ayrıca uykuda kasların kasılması uyanıkken kasılmadan daha güçlü yaşanır.

Uykuda Diş Sıkma Nedir?

Uyur iken dişin sıkılması dişlerin kenetlenmesine ve gıcırdamasına neden olur. Bundan dolayı çene ileri derecede sıkılır. Uykuda diş sıkma genel olarak bir defaya mahsus seyretmez. Tekrarlayan bu davranış çene kası aktivitesini oluşturur. Hastalar uyku sırasında kendilerinin farkında olmadığı bir şekilde dişlerini gıcırdatır ya da birbirine sürter. Bu davranış hastaların yanında yatan kişiler tarafından fark edilebilir.

Dişlerin sıkılması kaygı ve stres bozukluğu yaşayan insanlarda daha sık ortaya çıkar. Gün boyu stres yaşayan insanlar gece uykuda iken dişlerini daha sık birbirine sürter. Diş sıkma genellikle uyur iken meydana gelir. Bu neden ile uyku ilişkili bruksizim şeklinde de adlandırılır. Sendromik hastalıklarda bu durum daha yaygındır.

Hastalık, çocukluk çağında oldukça sık meydana gelir. Çocukların %20’si ile %40’ı arası, bruksizimden etkilenir. Dişlerin sıkılması yaşın ilerlemesine balı olarak geriler. Bu sorunun yanı sıra uyku apnesi de meydana gelebilir. Apne, diş sıkması kadar yaygın olmayan bir uyku hastalığıdır.

Uykuda Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş sıkmanın tedavisi için genel olarak nörolojik ya da farmakolojik tedavi yöntemlerinden yararlanılır. Diş sıkmanın somatik tedavisinde botoks yöntemi bulunur. Fonksiyonel tedavi yöntemlerinde ise eksik dişlerin tamamlanması, çene yapısının düzenlenmesi ya da bozuk kapanışların ayarlanması seçenekleri vardır. Diş hekimlerimiz diş sıkma hastalığına neden olan sorunun fonksiyonel olma durumunda sizlere yardımcı olur. Diş sıkma tedavisi için tercih edilebilecek diğer seçenekler aşağıda yer alır:

  • Dişlerin arasında bir diş koruyucudan yararlanmak dişlerin aşınmasını önler: Diş hekimlerimiz ağız yapınıza uygun bir diş plağı ya da splint önerebilir. Diş hekimlerimizin uygun gördüğü ürünleri kullanarak diş sıkmanızın önüne geçebilirsiniz.
  • Botoks çene kasları üzerinde etki gösteren bir işlemdir. Çene kaslarının felç edilmesi, ağızdaki ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Botoks, rahatsızlıkları hafifletmenin yanında iyi bir tedavi seçeneği olarak görülür.
  • Diş sıkma sorununun temel nedeni hayatta ortaya çıkan kaygılardır. Kaygılarından uzaklaşan insanlarda diş sıkma sorunu büyük oranda azalır. Kaygılardan uzaklaşılması için terapiden yararlanılabilir.
  • Parasetamol tarzındaki ağrı kesiciler, diş sıkmanın meydana getirdiği diş ağrısını hafifletebilir. Ancak bu yöntem geçici bir çözüm sunar. Bu neden ile diş sıkmaya kesin bir tedavi sayılmaz.

Diş Sıkma Plağı Nedir?

Diş sıkma için plak kullanımı uyku sırasında meydana gelen çene sıkma ya da diş sürtme gibi sorunlardan uzaklaşılmasını sağlar. Diş sıkma esnasında plak kullanılmaması ağızda aşınmalara ya da çenede kaymalara neden olabilir. Diş plağı, diş hekimleri tarafından önerilen tarzda olmalıdır. Ağza ve diş yapısına uygun diş sıkma plakları diş gıcırdatma sorununun önüne geçer.

Plak, sert plastikten özel olarak tasarlanır. Kullanımı son derece basittir. Üst dişlerin ve alt dişlerin üstüne yerleştirilir. Gece boyunca rahatsız etmeyecek şekilde kullanılabilir. Bu sayede kişilerin diş sıkmaya bağlı olarak diş ağrıları, aşınma ya da diş eti hastalıkları sorunları ortadan kaybolur. Diş sıkma bazı insanlarda baş ağrısı da oluşturabilir. Bu neden ile insanların plak kullanması önerilir.

Diş sıkma plağı kullanan insanlarda çene ve yüz kaslarının stresi azalır. Bu neden ile ağız ve diş sağlığı hekimlerimiz sizlere diş sıkma plağı kullanmayı tavsiye eder. Sizlerden alınan özel ölçüler ile ağzınıza uygun şekilde plak tasarlanır.

Diş Sıkma Sebepleri Nelerdir?

Diş sıkmanın nedenleri aşağıda genel olarak ifade edilir:

  • Kişilerin yapısı
  • Kullanılan ilaçların özellikleri
  • Genetik faktörler
  • Nörolojik ortaya çıkan sorunlar
  • Psikolojik faktörler
  • Uyku sırasında meydana gelen stres
  • Uyku apnesi
  • Migren
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Eksik ya da çürük dişler
  • Diş etlerinde hassasiyet sonucu meydana gelen rahatsızlıklar
  • Ağız içi dokularda dengesizlik
  • Hatalı tasarlanan protezler

Yukardaki sebeplerin biri ya da birkaçı kişilerin uykusunda olumsuz etkiye neden olabilir. Bu neden ile uykuya başlama ya da uykunun devamlılığında sorun meydana gelir. Bu da ilerleyen durumlarda yaşam kalitesinde bozulmalara yol açar.

Diş Sıkma Ağrısı Nasıl Hissedilir?

Diş sıkmada oluşan ağrı genellikle çene kaslarında hissedilir. Ağrının en temel nedeni günlük hayatta yaşanan kaygı ve stres durumlarının anksiyeteye neden olmasıdır. Bu durumda çene kasları normalden fazla çalışır. Bu da dişlerin gıcırdamasına ve zaman içerisinde aşınmasına neden olabilir.

Diş Sıkma Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş sıkma ağrısına iyi gelen yöntemler aşağıda ifade edilir. Bu yöntemler sayesinde farklı yaş grupları diş sıkma problemlerine çözüm bulabilir:

  • Günlük hayat içerisinde yaşanan kaygı ve stresin yönetilmesi, diş sıkma sorununun önüne geçer. Bu da ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Stresin azaltılması için meditasyon ya da farklı bir rahatlama uygulamasından yararlanılabilir.
  • Dişlerin korunması için diş koruyucu plaklar tercih edilebilir. Plaklar sayesinde dişlerin birbirine sürterek aşınması da önlenir.
  • Diş sıkma ağrısına yönelik alanında uzman diş hekimlerimize danışılabilir. Hekimlerimiz sizleri en doğru şekilde yönlendirir.
  • Sıcak uygulama yapılarak çene kaslarının yumuşaması sağlanır. Bu da ağrının azalmasında etkilidir.
  • Ağrının azalması için oral ağrı kesicilerden yardım alınabilir. Aneljezik içeren gargaralar da ağrının geçici süreliğine azalmasını sağlar.

Diş Sıkma Belirtileri Nelerdir?

Diş sıkmanın belirti ve bulguları arasında ilk sırada aşınma yer alır. Aşınmaya ek olarak dişlerde kırılma, sallanma gibi belirtiler de gözlenebilir. Diş eti hastalıkları, diş sıkmanın zaman içerisinde yaşanabilecek bir problemidir. Kemik kayıpları sonucu dişlerde düşme oluşabilir. Diş sıkmanın diğer belirtileri aşağıda yer alır:

  • Diş etlerinde aşırı sıcağa ya da aşırı soğuğa karşı bir hassasiyet meydana gelir.
  • Hareket kısıtlılığı yaşanabilir.
  • Çene eklemlerinde diş sıkma sonucu eklem ağrısı oluşabilir.
  • Çene kitlenmesi, diş sıkmanın belirtilerinden biridir.
  • Boyun ağrısının yaşanması, baş ağrısı ya da migren atıkları da diş sıkma belirtileri arasında sayılabilir.

Bebekler Neden Diş Sıkar?

Bebeklerde diş sıkmanın sebepleri genel olarak diş çıkarma süreci ile karakterizedir. Diş sıkma yaşayan bebeklerde diş etlerinde hassasiyet meydana gelir. Bu da bebeklerin rahatsızlık hissetmesine ve huzursuzlanmasına yol açar. Diş sıkma nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Bebeklerin diş etlerinde iltihap oluşumu, dişlerin çıkmasına bağlıdır. Bu durumda diş etleri kaşınır. Hassasiyet yaşanma olasılığı yüksektir.
  • Bebeklerde meydana gelen ağrılar diş sıkmaya neden olabilir. Bebekler uyku sırasında ağrılarını hafifletmek için dişlerini sıkabilir.
  • Bebeklerde yaşanan korku ve anksiyeteye bağlı diş sıkma problemi meydana gelebilir. Bu durumun meydana gelmesinde anneden ayrılma korkusu etkilidir.

Bir bebeğin diş sıkma sorunu genellikle doğaldır. Ciddi bir sorun ortaya çıkarmaz. Diş sıkmanın artması ve bu durumun bebeğe zarar vermesi gibi bir durumunda ağız ve diş sağlığı merkezimize danışabilirsiniz.