Pzt – Cmt: 9:00 – 19:00, Paz: Kapalı

+(90) 216 461 70 04

info@ozeldental.com

Pedodonti tedavisi görmüş çocuk
BlogPedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)
Pedodonti tedavisi görmüş çocuk

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Pedodonti, süt dişleri ve ardından daimi dişlerin çıktığı dönemde diş sağlığının korunması, olası problemlerin önlenmesi, oluşan rahatsızlıkların tedavisi ve geleceğe yönelik olarak dişlerin korunmasını sağlamakla uğraşan diş hekimliği dalıdır.

Pedodonti Uygulamaları Nelerdir?

Pedodontinin uygulamaları şunlardır:

  • Çürük gelişimini engelleyici uygulamalar
  • Dişeti hastalıklarını önleyici uygulamalar
  • Yapısal gelişimsel anomalilerin tedavisi
  • Süt dişleri ve kalıcı dişlerin kanal tedavileri
  • Süt dişleri ve kalıcı dişlerin estetik tedavisi

Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Süt dişleri bebek 6 -12 aylıkken çıkmaya başlayıp, 24 – 30 aylıkken çıkışları tamamlanır. Toplamda 20 tane olan süt dişlerinin 10’u üst çenede 10’u alt çenede yer alır.

Kalıcı Dişler Ne Zaman Çıkar?

Kalıcı dişlerin çıkması 5-6 yaşlarında 1. büyük azı dişinin sürmesiyle gerçekleşir yaklaşık 20 yaşlarında tamamlanır. Toplam 32 tane olan kalıcı dişlerin 16’sı üst çenede, 16’sı alt çenede yer alır.

İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bebeklerde ilk diş sürmesini takiben (6-12. aylar arası) ilk diş muayenesi yapılmalıdır.Sonrasında altı ayda bir yapılacak kontrollerle diş gelişimi takip edilir ,gerekli tedaviler yapılır ve çocukların diş hekimine alışması sağlanır.

Biberon Çürüğü Nedir?

Biberon çürüğü uyumadan önce ve/veya uyku esnasında çocuklara şekerli/ballı süt içeren biberon ya da tatlandırılmış emziklerin verilmesiyle ortaya çıkar. Şekerli sütün uzun süre ağızda kalmasına bağlı olarak dişlerde lekelenmelere ardından çürüklere yol açar.

Biberon Çürüğünü Engellemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerde çürük tedavisi zor olduğundan biberon çürüğü oluşmamasına dikkat edilmelidir.Bunun için:

  • İlk süt dişleri çıkmaya başladığında (6-12 aylar arası) dişlerin hijyeni sağlanmalıdır. Temiz ve hafif nemli bir ıslatılmış bez işaret parmağına sarılarak dişler temizlenebilir veya parmak fırçası kullanılabilir.
  • Bebeğin biberonla veya tatlandırılmış emzikle uyutulması 1-2 yaş dolaylarında mutlaka kesilmelidir.
  • İlk süt dişinin çıkmasıyla bebek ilk diş muayenesine götürülmeli daha sonra 6 ayda bir kontrole götürülmelidir.
  • 2-4 yaş arasında diş hekiminin önerdiği bir diş macunu ile ya da diş macunu kullanmaksızın dişlerin fırçalanması gerekir.
  • Süte doğal da olsa tatlandırıcı katılmamalıdır.

Çocuklarda Uygulanan Diş Koruyucu Yöntemler

1) Fissür Örtücüler

Fissür örtücüler azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerindeki girintileri kaplamak için kullanılan şeffaf ya da beyaz sıvılardır. Girintilerin üstünün kaplanmasıyla bu yüzeylerde çeşitli artıkların birikimi ve buna bağlı oluşan çürükler önlenir. Fissür örtücülerin azı dişleri çıkar çıkmaz kullanılması son derece faydalı olacaktır. Ağrıya neden olmayan bir işlemdir.

2) Florür Vernik (Florür Cila) Uygulaması

Jel, köpük ya da cila şeklinde olan florür vernik sayesinde dişin mine yapısı güçlendirilir. Dişe sürülerek uygulanır. Yaş olarak 3 yaş civarında yaptırılabilir. İşlemden sonraki ilk dört saatte sıcak ve sert gıdalar ve içecekler alınmamalıdır.

Florür sistemik olarak da uygulanabilir. İçme suyuna veya süte florid eklenebilir. Sistemik uygulama hekimine danışmadan yapılmamalıdır.

Süt Dişlerinin Çekilmesi

Hiçbir tedavi seçeneği uygulanamadığı takdirde veya daimi dişlere zarar geleceği düşünülüyorsa diş çekimine başvurulur. Bunun dışında daimi dişlerin sağlıklı bir şekilde çıkabilmesi için süt dişlerinin ağızda korunmaları çok önemlidir. Çekim kararından önce radyolojik bir değerlendirme şarttır.

Süt dişi çekildikten sonra daimi dişlerin rahat çıkabilmesi için süt dişi boşluğunun korunması gerekir. Bu sayede daimi diş için gerekli yer kapanmaz . Bu amaçla yer tutucu aparatlar kullanılır. Eğer tek diş çekilmişse sabit yer tutucu, birden fazla diş çekilmesi durumunda hareketli yer tutucu takılır. Sabit tutucuyu çocuk kendi çıkaramazken, hareketli tutucuyu kendi takıp çıkarabilir. Daimi dişlerin çıkmaya başlamasıyla diş hekimine kontrole gidilmelidir.