Gülüş Tasarımı (Smile Design)
Gülüş tasarımı (smile design), kişinin aynaya baktığında veya güldüğünde kendini nasıl görmek istediği ile diş hekiminin, hekimlik ve estetiği birleştirir. Hastanın yaşı, yüz şekli, ten rengi, dudaklar, dişler, diş etleri ve çevre dokuların durumunu dikkate alınarak kişiye özel ideal gülüşü tasarlanır ve uygulanır. Gülüş tasarımında gülüş, konuşma ve duruş esnasında diş estetiği temel alınarak; diş, dudak, dişeti, yüz, gülüş hattı gibi önemli değerlendirilir. Kişinin ağız ve çene yapısına göre dişleri estetize edilir.
Gülüş Tasarımı İçin Ne Önemlidir? Nereden Başlanır?
Gülüş tasarımındaki planlama kişiye özgü olmaktadır. Hastanın beklentileri de dinlenip , kişinin ihtiyaçlarına göre hangi branşlardan destek alınacağı planlanır .Hastalara yapılan muayene sırasında hastalardan dijital ölçüler alınır, farklı açılardan çekilen fotoğrafları incelenir ve tedavi planlaması yapılır.
Diş ve dişetleri gülümsemede ilk olarak öne çıkan unsurlardır. Birçok kişi dişlerindeki renk, şekil ve kapanış bozukluklarından dolayı gülmekten kaçınmaktadır. Dişlerdeki bu tarz sorunlar birçok kişinin psikolojisini etkilemekte ve özgüvenini sarsmaktadır. Gülüş tasarımı esnasında diş hekimliğinin farklı branşlarından konsültasyonlar alıp, tedavinin daha sağlıklı ve uzun ömürlü olması sağlanmaktadır. Yapılacak işlemlerin çeşitliğine göre tedavi süresi değişmektedir. Örnek olarak, dişetlerinde asimetri bulunan hastalarda tedavi sırasında kemik kaldırılması durumunda bu süre hastanın iyileşme hızına göre değişmektedir. Gülüş tasarımı yaparken seçilen malzemeler ve tedavi protokolleri de çok çeşitlidir. Diş eksikliklerinde kullanılacak implantın markasından, zirkonyum malzemesine kadar pek çok farklı seçenek bulunmaktadır. Çene yapısına göre hastalara lamine, e-max kaplama ya da zirkonyum kaplama önerilmektedir. Gülüş tasarımı kişiye özgü olduğu için fiyatlandırması da kişiye özgü olmaktadır.
Diş hekimliğindeki malzemelerin gelişmesi, teknolojik olarak tedavi yöntemlerinin gelişmesi; birçok şekil, renk, pozisyon bozukluklarının daha estetik ve hızlı tedavisini mümkün kılmıştır.
Gülüş Tasarımında Nelere Dikkat Edilir?
Gülüş tasarımı yapılırken; yüz hatları, cinsiyet, yaş, gülüş simetrisi dikkate alınır. Ayrıca; dişlerin sıralanışı ve renkleri, dudak yapısı ve dişetleri gibi gülüş ifadesini etkileyen faktörler de dahil edilir. Erkek ve kadınların anatomileri birbirlerinden farklıdır. Kadınlarda daha yumuşak geçişler varken erkeklerde daha keskin ve belirgin yüz hatları vardır. Diş yapısı olarak da bu tarz farklılıklar mevcuttur.
Erkek ve Kadın Gülüş Farkları Nedir?
Kadın dişlerinin köşeleri daha yumuşaktır ve ovaldir. Kesici dişlerin kenarları alt dudağın oluşturduğu gülüş hattını takip eder. Gülüş hattı yukarı doğru kavislidir. Ön iki keser diş yan keser dişlerden daha iridir ve daha uzundur.
Erkeklerin ön dört keser dişlerinin arasında önemli boy farkı yoktur. Komşu dişler düz bir hatta birleşir. Gülme hattı daha düzdür. Dişler genel olarak düz ve köşeli olup, genel olarak kare ve dikdörtgen formludur.
CAD CAM Teknolojisiyle Gülüş Tasarımı
Diş hekimliğinde kullanılan teknolojinin ve materyallerin gelişmesi estetik diş hekimliğinin daha yaygın olarak talep edilmesini sağlamıştır.
Diş hekimliğinde CAD CAM (Bilgisayar destekli dizayn-bilgisayar destekli üretim) teknolojisi; bilgisayara bağlı özel bir kamera ile hastanın ölçüşü mikron seviyede hata ile alınarak, özel programlar ile üçboyutlu görüntüsünün elde edilmesini sağlamaktadır. Bu görüntüler üzerinden amaçlanan gülüş tasarımına uygun dişlerin oranları ve formları ayarlanmaktadır. Sonrasında elde edilen datalar, bireyin fotoğrafı ile birleştirerek hazırlanan restorasyonun yüz ve gülüş hattı ile uyumu kontrol edilir. Nihai şekli hazırlanan sanal görüntü, mikro frezeler ile çalışan bilgisayar destekli lazer kontrollü mikro torna cihazına aktarılır. Bu cihazda özel seçilmiş zirkonyum bloklar kazınarak dişleri meydana getirir. CAD CAM ile işlenen bloklardan hazırlanan dişlerin ağız içindeki uyum hassasiyeti de yüksek olmaktadır.