Pzt – Cmt: 9:00 – 19:00, Paz: Kapalı

+(90) 216 461 70 04

info@ozeldental.com

20'lik diş röntgeni

20’lik diş ağrısı: Ne yapmalı?

20’lik diş, genellikle genç yetişkinlik döneminde sürmeye başlayan son set azı dişleridir. Bu dişlerin isminin 20’lik diş olmasının nedeni, genellikle 20 yaş civarında sürmeye başlamasıdır. Bu dişler çenedeki alan, dişin açısı ve enfeksiyon nedenlerle ağrı ve şikayetlere neden olabilir. Böyle durumlarda ne yapılması gerektiğini ve konu hakkında merak edilenleri bu blog yazımızda derledik. 

20’lik diş çıkma belirtileri nelerdir?

Çene, kulak ve boyun bölgesine vuran şiddetli ağrıların olması 20’lik dişin çıktığının belirtisidir. Baş ve boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişlik meydana gelmesi de bu dişlerin çıktığının habercisidir. Bir diğer belirtisi ise ağızda oluşan kötü kokulardır. 

Kaç yaşına kadar çıkar?

Bu sorunun tek bir cevabı bulunmamaktadır. Dişlerin çıkması kalıtsal ve dışarıdan nedenlere bağlı olarak kişiden kişiye değişmektedir. Yirmilik dişler, genel olarak 17-21 yaş arasında görülür. Bazı kişilerde ise 25-30 yaşları arasında rastlanır. Bunun yanında söz konusu dişler herkeste bulunmamaktadır. Sebebi tam olarak bilinmese de bazı kişilerde 20 yaş dişi bulunmaz.

20’lik dişimi çektirmek zorunda mıyım?  

Bazı yirmilik dişler hiçbir şikâyet vermeden gömük kalır veya ağızdaki yerini alır. İyi bir ağız bakımı yapılırsa, bu dişler sorunsuz bir şekilde çenede ısırma görevini yerine getirir. Bazı gömük yirmilik dişlerde yine sürmeye çalışmadan çenede uzun yıllar kalmaktadır. Ağrı veya şikâyet oluşturmayan dişlerin çekilmesine gerek yoktur.

Dişi çektirmezseniz…

Çene yapısı küçük olan kişilerde genellikle bu dişlere yer yoktur. Bu yüzden bu dişler çoğunlukla gömülü veya yarı gömülüdürler. 20’lik dişler dar olan bölge nedeniyle tam çıkamaz. Bu nedenle üstlerinde bulunan diş eti ile diş arasında besin birikimi olur. Bu artık besinler; sürmüş dişte çürüğe, diş eti altındaysa iltihaplanmaya neden olur. Dişin çevresinde bulunan diş etinin iltihaplanması ile diş eti şişer. Dişetinin şişmesi ile şişlik, apse ve ağrı oluşur.

Gömülü olarak bulunan 20’lik dişler çıkmaya çalışırken kulak, boyun ve boğazda ağrıya sebep olur. Hatta nadir de olsa lenf bezleri üzerinde şişlikler de görülebilmektedir. Bu gibi durumlar ile karşılaştığınız zaman kesinlikle bir hekime başvurmalısınız.

Yirmilik dişin zararları
Yirmilik dişler; iltihap toplayabilir, yandaki dişlere baskı yapabilir ve besin artıklarının sıkışmasına neden olabilir.

Gömülü 20’lik diş diğer dişlere zarar verir mi?

En büyük sorun bu dişlerin çıkış pozisyonlarından dolayı yandaki dişlere baskı yapmasıya, çıkmaya çalışırken ikinci büyük azı dişlerinin köklerine zarar vermesidir. Ayrıca yarı gömülü yirmilik dişlerin üzerinde kalan dişetinin altına besin artıklarının sıkışması sıkça görülen sorunlardandır. Bu bölgelerin iyi fırçalanamaması sebebiyle komşu dişlerde de çürüklere sebep olabilirler.

Yine bu dişler sürmeye çalışırken kök erimesi ya da çene kemiğinde çeşitli değişimlere sebep olabilirler. 

20’lik diş ameliyatı zor mudur?

20’lik diş ameliyatları, diğer cerrahi operasyonlar gibi lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu sayede hasta, operasyon süreci boyunca ağrı ya da rahatsızlık hissetmez. Tecrübeli ve uzman hekimler tarafından yapılan işlemlerde genellikle hasta herhangi bir zorluk yaşamaz. Tecrübesi ve uzmanlığı daha az olan diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen çekimlerde işlem süresinin uzaması veya komplikasyon riskinin artması mümkündür.

Ameliyat sonrasında yüz bölgesinde şişlik

Hastaların sıkça sorduğu bir diğer soru ise ameliyat sonrası yüz bölgesinde olası şişliklerdir. Her 20 yaş dişi çekiminden sonra şişlik oluşumu beklenmez. Ancak, özellikle gömülü ve zor pozisyondaki dişlerin çekiminden sonra şişlik oluşma ihtimali artar. Bu nedenle ameliyat sonrasında soğuk kompres uygulaması, şişliklerin en aza indirgenmesi adına kritik bir öneme sahiptir.

20 yaş dişi çekimi sonrası dudakta uyuşukluk

Gömülü 20 yaş dişleri, özellikle alt çenede bulunuyorsa mandibular sinire yakın bir konumda olabilirler. Bu yakınlık, çekim sonrası dudağın belirli bölgelerinde uyuşukluğa yol açabilir. Bu nedenle alt çenedeki gömük dişlerin çekiminden önce, dişin sinirle olan komşuluğunu belirlemek için üç boyutlu tomografi çekilmesi son derece önerilir. Polikliniğimizdeki ileri teknolojiye sahip tomografi cihazları ile dişlerin çekim öncesinde anatomik değerlendirilmesi yapılır, bu sayede diş çekimleri en az komplikasyon riskiyle gerçekleştirilir.

20 yaş dişi çekimi fiyatları

20 yaş dişi çekimi fiyatları, dişin genel konumu, pozisyonu ve diğer bazı özelliklere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kliniğimizde 20 yaş dişi için yapılan üç boyutlu tomografi çekimi ücretsizdir. Gömük ve zor konumdaki dişlerin çekimleri genellikle çene cerrahları tarafından gerçekleştirilirken, ağza sürmüş 20 yaş dişlerinin çekim fiyatları, diğer standart diş çekimleriyle benzerdir. Ağız, diş ve çene cerrahı tarafından yapılan muayenenin ardından işlem hakkında fiyat bilgisi alabilirsiniz. Alanında uzman ve tecrübeli hekimlerimizle diş çekim işlemleriniz ağrısız, konforlu ve en başarılı şekilde tamamlanacaktır.

20 yaş dişi çekimi fiyatlarını detaylı olarak öğrenmek, işlem süreci hakkında daha fazla bilgi almak ya da kliniğimizde muayene olmak için bizimle İstanbul Üsküdar, Bulgurlu’da bulunan Özel Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimiz üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Eğer 20 yaş dişi çekimi sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini merak ediyorsanız, “Diş Çekimi Sonrası Ne Yapılmamalı” başlıklı bloğumuzu ziyaret edebilirsiniz.

Yurt içi ve yurt dışındaki kurslar ve kongrelere aktif olarak katılan Uzm. Dt. Esra Uluköylü, diş ve ağız sağlığına dair merak edilenleri kaleme almaktadır. Kanal tedavisi ve endodonti uzmanı olan Uluköylü, Türk Entodonti Derneği üyesidir.