Pzt – Cmt: 9:00 – 19:00, Paz: Kapalı

Diş çekimi sonrası

Diş Çekimi Sonrası Ne Yapılmamalı? 

Diş çekimi, diş ve ağız sağlığında sık olarak karşılaşılan bir prosedürlerden biridir. Bu tür işlemlerin hemen sonrasında dikkat edilmesi gereken bir dizi önlem bulunmaktadır. 

Dişinizin çekilmesi sonrasında enfeksiyon riskini azaltmak, iyileşme sürecini hızlandırmak ve komplikasyonları engellemek için neler yapmanız veya yapmamanız gerektiğini bilmek önemlidir. İşte diş çekildikten sonra dikkat edilmesi gerekenler:

  • Çekim sonrası ağzınızdaki tamponu hemen çıkartmayınız. Tamponun 20-30 dakika boyunca ısırılması gerekir. İstenirse ağızdaki tampon, temiz bir tamponla değiştirilir.  
  • Çekim sonrası ilk 1 saat ağızdaki tükürük yutulmalıdır. Tükürüğün yutulmaması veya sürekli tükürülmesi çekim boşluğunda kan pıhtısının dağılmasına neden olur.
  • Diş çeliminde sonra ağzınızı çalkalamayın. Ağız çalkalaması, çekim boşluğunda meydana gelen kan pıhtısının oluşmasını engeller ve yaranın iyileşmesi geciktirir.
  • Çekim sonrası 6 saatten 24 saate kadar sızıntı şeklinde kanama devam edebilir. Bu durumda korkulacak bir şey yoktur. Kanamanın boyutu çok fazlaysa diş hekiminize başvurun.
  • İşlem sonrası ağrı meydana gelmesi muhtemeldir. İşlem sonrası aspirin harici bir ağrı kesici kullanabilirsiniz. Ağrı kesiciyi uyuşukluk geçmeden alırsanız, işlem sonrası kendinizi daha konforlu hissedersiniz.
Diş çekimi aspirin
Diş çekiminde sonra aspirin kullanılması, bölgedeki kanamanın durmasını zorlaştırır.
  • Kanamayı artıran aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçlardan uzak durulmalıdır.
  • Çekim sonrası aşırı sıcak içecekler ve yiyeceklerin de tüketilmemesi gerekir. 
  • Diş çekimi sonrası sıcak duş alınması tavsiye edilmez.
  • Uyuşukluk geçene kadar bir şey yemeyiniz. En çok karşımıza çıkan sorun, uyuşukluk geçmeden yemek yemeye bağlı olarak meydana gelen yumuşak doku (dil, dudak ısırma) yaralanmalarıdır.
  • Çekim sonrası 24 saat kesinlikle sigara içmeyiniz. İşlem sonrasında oluşan yaralar, sigara kullanımı nedeniyle geç iyileşebilir ve nadiren de olsa iyileşmez. 
  • Diş çekimi işleminden sonra bir süre alkol kullanmayın.
  • Çekim sonrası normal ağız bakımınıza devam edebilirsiniz.
  • Yaralı bölgenin mikrop kapmaması için eliniz ile dokunmayın.
  • Dişinizin çekimi cerrahi operasyonla olmuşsa veya dikiş atılmışsa, 1 hafta sonrası için dikiş ve kontrol randevusu alın.
  • Dişler çene kemiğine bağlıdır. Diş çekildikten sonra kemik ortaya çıkar. Bu kemik üzerine kan pıhtısı dolar ve kemiğin üzeri diş eti ile kapanır. Daha sonra şekilsiz olan bu çene kemiği rezorbe olarak tekrar şekillenir. Hastalar çekim sonrası o bölgenin sivri olduğunu veya diş kökü kaldığını düşünüp kliniğe başvurmaktadır. Bu durum çoğunlukla zaman içerisinde kaybolmaktadır.
  • Yüzünüzde şişme, diş çekimi sonrası geçmeyen ağrı, 24 saati aşan kanama, ağızda kötü bir tat ve koku hissi olursa diş hekiminize başvurun.

Diş Çekimi Sonrası Nasıl Bakım Yapılır?

Soğuk kompres
Çekim sonrasında yapılacak soğuk kompres yüzde şişlik oluşmasını engeller.
  • Diş çekildikten sonra yüzde şişlik olmaması için ilk 24 saat soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Bu sayede hem ağrı hem de şişliğin önüne geçebilirsiniz.
  • Soğuk kompres için buz torbası veya soğuk jelleri uygulayabilirsiniz. Buz torbasını bir bezle sararak diş çekilen bölgeye 10-15 dakika aralıklarla tutabilirsiniz.
  • Diş çekimi sonrası diş fırçalamaya devam ediniz, ağız gargarası veya ılık tuzlu su ile gargara yapınız.

Diş Çektirdikten Sonra Ağrı Olur mu?

Çekimden sonra ağrı hissetmeniz son derece normaldir. Çekim sonrası aspirin gibi kan sulandırıcı olmayan bir ağrı kesici kullanılmasıyla bu ağrı kontrol altına alınır.

Diş Çektirdikten Sonra Sigara İçilir mi?

En çok merak edilen sorulardan biri de bu sorudur. Diş çektirdikten sonra sigara içilmesi kesinlikle önerilmez. Sigara, çekim yarasının iyileşmesini engeller ve çekim bölgesine enfeksiyona sebep olabilir.

Diş çekiminden sonra sigara içmenin aşağıdaki gibi etkileri olabilir: 

Kan Pıhtısının Bozulması: Sigara içmek, çekim bölgesinde oluşan kan pıhtısını bozabilir. Bu pıhtı, yaranın doğal bir bandajı gibidir ve iyileşme sürecinde kritik bir role sahiptir. Kan pıhtısının bozulması, ağrılı bir durum olan “kuru soket” riskini artırır.

Dolaşımın Bozulması: Nikotin, kan damarlarını daraltır, bu da çekim bölgesine kan akışını azaltır. Yeterli kan akışı olmadan, yaranın iyileşmesi yavaşlar.

Bakteri ve Toksinler: Sigara, ağza zararlı toksinler ve bakteriler getirir. Bu, enfeksiyon riskini artırabilir.

Yara İyileşmesinin Gecikmesi: Sigara içeren kimyasallar, doku iyileşmesini yavaşlatabilir. Bu, çekim sonrası iyileşme sürecinin daha uzun sürmesine neden olabilir.

Ağrıyı Artırma: Sigara, çekim bölgesinde daha fazla ağrıya neden olabilir, çünkü yaranın doğru bir şekilde iyileşmesini engeller.

Diş Çektirdikten Sonra Yemek Yiyebilir Miyim? 

Diş çektirme operasyonlarının sonrasında uyuşukluk geçene kadar yemek yenilmesi tavsiye edilmez. Mutlaka yemek yenilmesi gerekiyorsa 1 saat sonra yemek yenilebilir.

Diş çekim sonrası en az 24 saat yumuşak yiyecekler ve sıvılar tüketilmelidir. Yemeklerin çok sıcak ve acı olmaması gerekir. Ayrıca besinlerin çekim boşluğuna kaçmaması için ilk 3 gün taneli besinlerin (pirinç, bulgur) tüketilmemesi tavsiye edilir.

Çiğneme gereksinimi olmayan çorba, yoğurt, püre, puding vb. besinler ilk 3 gün tercih edilmelidir.

Diş Çektirdikten Sonra Yandaki Dişin Ağrıması

Diş ağrısı
Çekim yapılan dişe komşu dişlerde ağrı meydana gelebilir.

Diş çektirdikten sonra yandaki dişin ağrıması sorunu sık sık rastlanan bir durumdur. Çekim esnasında yandaki diş ile temasa geçilebileceği için biraz ağrı o bölgede de oluşabilir. Kişilerin bu ağrıdan dolayı korkmasına gerek yoktur. Bu ağrı kısa bir zaman içinde kendiliğinden geçecektir. Ancak geçmeyen ve ağırlaşan bir ağrı hissederseniz hekiminize başvurun.  

Diş Çekimi Fiyatları 

İstanbul diş çekimi fiyatları, kişilerin bütçelerine uygun olan fiyatlar dahilinde sunulmaktadır. Diş çekiminin fiyatı; dişin pozisyonu, bulunduğu çene, iltihaplı veya gömük olup olmaması, dişin durumu gibi şartlara bağlı olarak değişmektedir. Kolay dişlerin çekimi ekonomik olarak daha uygunken, gömük dişlerin veya yirmi yaş dişlerin çekim fiyatları daha yüksektir. Yapılacak olan işlem öncesi diş hekimi veya ağız diş çene cerrahı tarafından muayene olarak fiyat bilgisini öğrenebilirsiniz.

Alanında uzman hekimlerimiz sayesinde diş çekim işleminiz ağrısız, konforlu ve başarılı olacaktır. Diş çekimi fiyatlarını öğrenmek veya işlem hakkında çok daha detaylı bilgi almak için kliniğinizle iletişime geçebilir ya da İstanbul Üsküdar, Bulgurlu’da bulunan Özel Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’mize gelerek muayene olabilirsiniz.

Türk Diş Hekimleri Derneği üyesi olan Dt. Arzu Uluköylü, uygulamalarını kompozit dolgular, kompozit laminate veneer, porselen laminate veneer, empress (full porselen) üzerine yoğunlaştırmıştır.