Endodonti
Endodontinin tanımı dişin iç tarafında yer alan yumuşak dokunun tedavisi ile ilgilenen daldır. Endodonti sayesinde dişin pulp bölümü tedavi edilir. Pulp içerisinde kan damarları, bağ dokusu ve sinir dokusu vardır. Bağ doku, hassasiyet içerir. Bu nedenle tedavi sırasında dikkatli olunmalıdır.
Dişler; besin ya da diş eti rahatsızlıkları sonucunda zaman içerisinde çürüyebilir. Bu durumda pulp alanında iltihap ya da enfeksiyon meydana gelir. Endodonti uzmanlarımız pulp içerisinde yer alan iltihabın temizlenmesini sağlar. Dişin iç kısmı özel dolgu malzemeleri ile doldurulur. Bu tedavi sayesinde diş korunur ve diş kayıpları önlenir.
Endodonti Randevu Nasıl Oluşturulur?
Endodontide randevu oluşturulması için bireyler aşağıda yer alan adımlardan yararlanabilir:
- Endodonti alanında uzmanlık almış bir diş hekimi bulunur. Bu aşamada ağız ve diş sağlığı kliniğimiz hekimlerinden yardım alınabilir.
- Müsait olunan gün ve saat belirlenir. Bu saatte klinikte olunur.
- Klinikte ilk aşama dişlerin ön muayenesidir. Ön muayene sırasında kanal tedavisine ihtiyacı olan dişler belirlenir.
- Bazı dişlerde ağrı oluşumu vardır. Bu dişler tespit edilerek sorunun nerde olduğuna bakılır. Kanal tedavisine gerek olmayan dişler için dolgu yapılabilir.
- İkinci bir tarih için randevu oluşturulur. O tarih ve saatte klinikte olunarak diş için gereken tedavi yapılır.
- Gerek kanal gerekse de dolgu tedavisi öncesinde diş anestezik bir madde ile uyuşturulur. İlk etapta dişin üzerine uyuşturucu bir madde sıkılır. Sonra enjeksiyon yöntemi ile diş etine uyuşturucu madde enjekte edilir.
- Dişin uyuşması sonrasında klinikte yer alan cihazlar ile çürüklerin temizlenmesi tamamlanır.
- Temizlenen dişe dolgu ya da kanal tedavisi uygulanır.
- Uygulama gününde ağızda uyuşukluk hissinin meydana gelmesi normaldir. Bu his zaman içerisinde geçer.
Endodonti Ne Yapar?
Endodontinin amacı dişin iç kısmını oluşturan dokunun tedavi edilmesini sağlayarak hastaların ağrısını dindirmektir. Dişlerde yer alan pulp kısmı içerisinde hem bağ doku hem de sinirler bulunur. Çeşitli nedenlere bağlı olarak çürüme meydana gelen dokularda endodonti tedavisinden yararlanılır. Pulp üzerinde enfeksiyon ya da iltihap oluşması, kişilerde akut ağrılara neden olabilir. Bu durumda ilk aşama ağrıları oluşturan çürük ya da iltihabın temizlenmesidir. Dişin boşalan kısmı özel bir dolgu malzemesi ile kaplanır. Dolgu malzemesi, diş ile biyouyumlu bir yapıdadır.
Endodonti sayesinde diş yapısı korunarak diş kayıpları önlenir. Bu alanda uzmanlaşan diş hekimleri, dişlerin kök kanalları ile ilgilenir. Kanal daralması, kırıklar ve çatlaklar gibi sorunlar endodonti ile tedavi edilir.
Endodonti Neye Bakar?
Endodontik tedavi dişin canlı dokusu ile ilgilenir. Bu tedavide dişin kök kanalları ve pulpa kısmı esas alınır ve tedavi edilir. Endodonti ile hasarlı dokuların tedavisi ve temizlenmesi sağlanır. Böylece ağrıyan dişlerin acısı dindirilir. Dişlerdeki çürüme, çatlama, kırık gibi sorunların önüne geçilir. Endodonti tedavisinin diğer bir ismi kanal tedavisidir. Kanal tedavisi sayesinde diş iltihabı ve enfeksiyonu giderilir. Tedavi ile dişteki bakteri oluşumu temizlenerek hasarlı doku yok edilir. Ağız içerisinde bulunan enfeksiyon, dişlere yayılır. Bu yayılımın yavaşlaması endodonti uzmanları sayesinde mümkündür. Kliniğimizde çalışan endodonti uzmanlarımız tedavi sırasında yapılması gereken tüm prosedürleri uygular.
Endodonti Aletleri Nelerdir?
Endodontik malzemeler kanal tedavisi sırasında diş hekimlerinin kullandığı mekanik ya da elektrikli ürünleri içerir. Bu malzemeler arasında aşağıdaki isimler yer alır:
- İrrigasyon iğnesi: Ağız içindeki kanalların temizlenmesi amacı ile kullanılan ince uçlu iğnedir.
- Endodonti ölçüsü: Bu ölçü ile kök kanalın uzunluğu belirlenir.
- Endodonti çubuğu: Kanala doldurulacak olan materyallerin yerleştirilmesi amacı ile kullanılan çubuktur.
- Endodonti pimi: Bu malzeme ile asıl amaçlanan kanalların şekil alması ve içlerinin doldurlmasıdır.
- Apex locator: Bu malzeme, kök kanal ucunun yerini belli eder.
- Endodonti matkap: Dişin iç kısmının aşılması ve dişte bulunan kanallara erişim amacı ile kullanılan bir çeşit cihazdır.
- Endodonti kalem: Kanalların şekil alması ve içlerinin temizlenmesi için bu kalemden yararlanılır.
- Pulp tester: Dişin pulp kısmının sağlığının değerlendirilmesi için bu cihazdan yararlanılır.
Endodonti Acıtır Mı?
Endodonti uygulamasında acı hissinin baskın bir şekilde ortaya çıkmaması için lokal anesteziden yararlanılır. Endodonti, pulp alanı ile ilgilenen diş hekimliği alanıdır. Bu nedenle bağ doku ve sinirler gibi hassas alanlar ile ilgilenir. Tedavinin hassas ve karmaşık olması, uyuşukluk hissinde artış ile paraleldir. Dişe uygulanan anestezik ilaçlar acının oluşmaması için yüksek dozda olabilir.
Endodonti tedavisinde kullanılan cihazlar, dişte en az acının hissedilmesi için tasarlanmıştır. Tedavi öncesinde diş hekimleri anestezik uygular. Bazı kliniklerde acının minimal düzeye indirilmesi için uyuşturucu jellerden ya da spreylerden yararlanılabilir. Tedavi sonrasında ağrısı devam eden kişilere ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir.
Endodonti tedavisi sırasında bazı hastalarda hassasiyet meydana gelebilir. Bu durum genellikle tedavi sırasında kullanılan aletlerin diş etine yaptığı baskıdan kaynaklıdır. Bu nedenle diş hassasiyeti birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer.
Endodonti Bölümü Dolgu Yapar Mı?
Endodonti uygulamasında dolgu bazı durumlarda mümkündür. Endodonti, dişte yer alan çürümenin ilerlemesi sonucunda yapılır. Dolgu ise daha küçük çürüklerde uygulanır. Dolgu yapılan bir dişin çürümesinin ilerlemesi sonucunda aynı dişe endodonti tedavisi uygulanabilir. Endodonti tedavisi ile dişin kök kanalları ve pulpası tedavi edilir. Dolguda ise dişin dış yüzeyinde meydana gelen hasarı bölümün onarımı sağlanır.
Diş hekimi uzmanları hem dolgu hem de kanal tedavisi yapabilir. Ancak uzmanlar belirli bir alana yöneldiği için dişte etkin bir başarı sağlanır. Dişte meydana gelen hasar, bazı durumlarda dişin hem dış hem de iç yüzeyini ilgilendirir. Bu durumda endodontisler dişin hem iç kısmını hem de dış kısmını tedavi eder. Dolgu ve kanal uygulamaları bir arada tek bir dişe uygulanır.
Dişin dış kısmında meydana gelen hasar restoratif diş hekimliği ana bilim dalını ilgilendirir. Bu neden ile dişinde yalnızca dış kısımda hasar olan bireyler endodonti kliniğinden restoratif diş tedavisi kliniğine aktarılır. Bu sayede ağız içi sağlığı daha etkin bir şekilde korunur.
Endodonti Cihazlarının Kullanım Amacı Nedir?
Endodontik cihazların ağız içi tedavilerde kullanılmasındaki asıl amaç dişin pulpa kısmında meydana gelen enfeksiyonun kısa süre içerisinde çözülmesini sağlamaktır. Kök kanallarda meydana gelen hasarlar da bu cihazlar sayesinde tedavi edilir. Cihazlar sayesinde enfekte dokular temizlenir. Kök kanallara şekil verilir ve kök kanallar başarılı bir şekilde doldurulur.
Endodontik tedavide kullanılan cihazlar arasında mekanik kalemlerden kanal açıcılara, apex locatordan kanal şekillendiricilere kadar pek çok ürün bulunur. Bu aletlerin yardımı ile endodonti alanında uzmanlaşan diş hekimleri, dişi acısız bir şekilde tedavi eder. Çürük veya hasarlı kısmın dişin iç yapısında olması endodontik tedaviyi gerekli kılar.
Endodonti sırasında kullanılan kanal açıcılar sayesinde kök kanallarda meydana gelen çürükler tespit edilir. Kanal şekillendiricilerin asıl amacı kanal açıcı cihazlara yardımcı olmak ve kök kanalların şekillerini düzenlemektir. Apex locator ise dişlerin pozisyon almasını sağlar.
Eğer siz de dişinizde bir ağrı hissediyor iseniz ya da dişinizi kontrol ettirmek istiyor iseniz ağız ve diş sağlığı kliniğimizden destek alabilirsiniz.