Pat – Cmt 9:00 – 19:00, Pazar- Kapalı

+(90) 216 461 70 04

info@ozeldental.com

Lamine

Lamine diş genellikle diş hekimliği terminolojisinde yer alan ve dişlerin temel görünümünü hedef alan bir terimdir. Lamine diş estetiği ile ilgilenir. Dişlerin ön yüzüne yapıştırılarak uygulanan bu madde ince porselen bir kaplamadır. Bu kaplamaların kullanım amacı şunlardan biri olabilir:

  • Dişte renk değişimi
  • Dişte şekil değişimi
  • Dişte boyut değişimi
  • Dişi pozisyonu
  • Dişin uzunluğunda değişim

Lamine diş uygulamasında kırık olan dişlerin daha estetik görünmesi sağlanabilir. Dişte meydana gelen leke, çarpık görünüm ya da aralıklar lamine yöntemi ile iyileştirilebilir. Yöntem, diş hekimleri tarafından hastanın dişine özel olarak tasarlanır. İşlem öncesinde dişlerin boyu ölçülerek hesap yapılır. Ardından lamine şekillendirilir ve hazırlanır. Laminenin diş yüzeyine tutması için özel yapıştırıcılardan yararlanılır. Lamine dişlerin en etkili özelliği doğal diş rengine sahip olması ve dişte uzun süre kalabilmesidir.

Lamine Diş Fiyatları Neye Göre Değişir?

Laminede ücretler aşağıda yer alan etkenlere bağlı olarak değişim gösterir:

  • İşlem öncesinde yapılan muayeneye bağlı olarak fiyat belirlenebilir. Lamine diş öncesinde dişe farklı bir uygulama yapılması da fiyatı etkiler.
  • Lamine uygulanacak dişin sayısına göre fiyat belirlenir. Fazla dişin kaplanması fiyatın da artmasına neden olur.
  • Lamine dişin malzemeleri: Lamine uygulamasında yer alan ana malzemenin kalitesi ile fiyat doğru orantılı şekilde değişir. Porselen lamine dişin yapılması genel olarak lamineden daha pahalıdır. Ancak dayanıklılık yönünden daha iyi sonuçlar alınır.
  • Diş hekiminin lamine konusundaki tecrübesi, fiyat üzerinde etkilidir. Deneyimli diş hekimlerinin tercih edilmesi, işlem kalitesini artırır.
  • Uygulanan bölgenin konumu, laminenin ön dişlerde olması, laminenin arka dişlerde olması gibi faktörler fiyatı etkiler.

Kompozit Lamine Nedir?

Lamine dişte kompozit estetik amaç ile tercih edilir. Bu yöntem genellikle dişlerin daha estetik bir şekilde tedavi edilmesini içerir. Kompozit laminede ince bir katman vardır. Diş dolgusunda da kullanılan kompozit, diş ile biyouyumlu bir yapıdadır. Renk olarak da dişin rengine uyacak şekilde tasarlanır. İçerisinde sertleştirici ajan ve reçine bulunur. Ön yüzeye uygulanan bu malzeme dişin şeklini, rengini ve boyutunu etkiler.

Kompozit uygulaması sırasında diş yüzeyinde ufak aşındırmadan yararlanılır. Aşındırma sonrasında uygun malzeme diş yüzeyine uygulanır. Özel bir ışık kaynağı, bu malzemenin yerinde sertleşmesi amacı ile kullanılır. Son aşamada hekim, kompozit laminenin şekil almasını ve cilalanmasını sağlar.

Lamine Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Laminede beyazlatma dişlerin gülümseme sırasında daha estetik bir şekilde görünmesini sağlar. Lamine dişlerde kompozit ya da porselen tercih edilebilir. Lamine dişlerde beyazlatma işlemi kompozit ve porselene göre değişim gösterir. Porselen lamine beyazlatma sırasında genel olarak profesyonel bir ekipmandan yararlanılır. İşlemde alanında uzman diş hekimleri görev alır. İşlemin tamamlanabilmesi için genellikle tek seans yeterli değildir. Birden fazla seans gerekir.

Dişlerin yüzeyinde meydana gelen iz ve lekelerin tedavisi sırasında hidrojen peroksit kullanılır. Bu malzemenin asıl amacı izlerin yok olması ve dişlerin olduğundan daha açık tonda görünmesinin sağlanmasıdır. Beyazlatma işlemi sonrasında diş acısız bir şekilde daha estetik görünür.

Kompozit ile bir arada uygulanan lamine dişlerde beyazlatma sırasında özel bir jelden yararlanılır. Diş yüzeyindeki lekeler ve renk değişimleri özel bir ışık ile giderilir.

Lamine Diş Alttaki Dişe Zarar Verir Mi?

Lamine dişin çevresine zararı doğrudan yoktur. Lamine dişlerin hazırlanması sırasında dolaylı olarak çevredeki dişler zarar görebilir. Diş yüzeyine yapılan işlemler, dişin doğal yapısını zayıflatır. Bu da alttaki dişlerin daha kısa sürede aşınmasına neden olabilir.

Lamine uygulaması sonrasında dişlerin çevresindeki diş etlerinin sağlığına daha fazla dikkat etmek gerekir. Lamine sonrasında ağız içi bakımları diş fırçası ve diş ipi ile yapılmaz ise diş etlerinde iltihap meydana gelebilir. Diş eti çekilmesi ya da ağız içi sorunlar baş gösterebilir. Bu durumda yalnızca lamine olan diş değil diğer dişler de etkilenir.

Lamine Diş Avantajları Nelerdir?

Lamine dişin olumlu yanları aşağıda yer alır:

  • Lamine malzemesi, dişlerin daha çekici görünmesine neden olur. Doğal görünümlerini koruyan bu kaplama sayesinde dişler renk ve şekil açısından estetik görünür.
  • Lamine dişlerde aralık, uzunluk ve boyut değişimlerinde yararlanılabilecek bir malzemedir.
  • Lamine dişler son derece dayanıklı malzemeden elde edilir. Bu neden ile uzun yıllar kullanılabilir. Kullanım ömrünü artırmak isteyen bireyler dişlerini günde en az iki kez düzenli olarak fırçalamalıdır.
  • Lamine diş tedavisi diğer tedavilere göre daha invazifir. Bunun anlamı dişlerin doğal yapısının çok fazla değişmemesidir.
  • Uygulama, diğer diş kaplamalarına kıyasla daha hızlı sonuç verir. Yalnızca birkaç seans ile lamine diş tedavisi tamamlanabilir.

Lamine Diş Acıtır Mı?

Lamine dişte acı hissinin oluşmaması için lokal anesteziden yararlanılır. Ancak bazı durumlarda ufak da olsa acı hissi meydana gelebilir. Bu durum yalnızca işlem sırasında ortaya çıkar. Dişin uygulaması sonrasında ağızda hissizlik bir süre devam eder. Birkaç gün içerisinde bu his ortadan kalkar.

Lamine malzemesinin diş yüzeyine uygulanabilmesi için dişte bazı işlemler yapılabilir. Bazı dişlerde lamine öncesinde dolgu ya da kanal uygulaması gerekebilir. Bu durum dişin doğal yapısını değiştirebilir. Değişim sırasında hafif bir bası hissetmek normaldir.

Lamine dişlerde ağrı ve acı hissinin ortadan kaldırılması için alanında uzman bir hekimden yararlanılması önerilir. Lamine uygulamalarında etkin bir tedavi almak için kliniğimizden yardım alabilirsiniz.

Akrilik Lamine Diş Nedir?

Akrilik lamine dişler, dişin ön kısmını kaplar. Kaplama içerisinde genel olarak akrilik reçineden yararlanılır. Akrilik dişler genellikle geçicidir. Bu aşamanın yapılmasının nedeni kalıcı bir çözüm için dişi hazırlamaktır. Akrilik uygulaması sırasında dişlerin boyutu, şekli ya da renginde değişim olabilir. Bu durum kötü görünen dişlerin daha estetik görünmesi için kullanılabilir. Diş aralarındaki boşlukların kapatılması için akrilik lamineden yararlanılabilir.

Lamine Diş Çeşitleri Nelerdir?

Lamine dişin türleri kullanılan malzeme ve yapılan uygulamaya bağlı olarak değişim gösterir:

  • Porselen lamine diş: Bu türde ana malzeme porselendir. Doğal dişlere benzer bir görünüm elde edilir. Dişlerin ön yüzlerinde oluşan sorunlar bu yöntem ile tedavi edilebilir.
  • Kompozit lamine diş: İçerisinde kompozit reçine bulunduran bu malzeme, son derece dayanıklıdır. Fiyatı diğer türlere göre daha uygundur. Kısa sürede diş yüzeyine uygulanır.
  • Zirkonyum lamine diş: Gerek dayanıklılık gerekse de estetik açıdan zirkonyum tercih edilir. Yüksek performansa sahiptir.

Lamine Diş Çürür Mü?

Lamine diş üzerinde çürüme meydana gelebilir. Lamine işleminde diş yüzeylerinde ufak bir aşınma sağlanır. Bu durumun neticesinde dişlerde çürük oluşumu hızlanabilir. İnce bir kompozit ile ya da porselen ile kaplanan dişin çürümemesi için özel bir bakım gerekir. Bu dişler düzenli olarak fırçalanmalı, diş ipi ile temizlenmelidir. Lamine dişlerin yılda en az iki kez diş hekimlerinin kontrolüne de ihtiyacı vardır. Bu dişlerin şeker, çikolata, asitli içecek gibi gıdalardan uzak kalması önemlidir. Bunun en temel nedeni bu tarz gıdaların diş çevresinde çürümelere neden olabilmesidir. Lamine dişlerin kontrolü için alanında uzman diş hekimlerimize danışabilirsiniz. Müsait olduğunuz bir tarih için randevu oluşturarak lamine dişlerinizin sağlığını koruyabilirsiniz.