Pzt – Cmt: 9:00 – 19:00, Paz: Kapalı

+(90) 216 461 70 04

info@ozeldental.com

Aynı Dişe İkinci Kanal Tedavisi: Kanal Tedavisi Yenileme (Retreatment)

Kanal yenileme işleminin yapılmasının en yaygın nedeni, daha önce uygulanan kanal tedavisinin başarısız olmasıdır. Bu genellikle, kök kanallarının tam olarak temizlenememesi, doldurulamaması ya da kanalların eksik bulunması gibi durumlardan kaynaklanır. Bazen, eski kanal tedavisi iyi yapılmış olsa bile, hasta tarafından dişin dolgusu veya dişi kırık şekilde ihmal edilmesi sonucu kanallar tekrar enfekte olabilir ve aynı dişe 2. kez kanal tedavisi gerekebilir. Ayrıca, diş çevresindeki dokularda görülen enfeksiyonlar da yenileme tedavisine ihtiyaç duyulmasına işaret eder.

Önceki kanal tedavilerinin başarısız olma sebepleri başlıca şunlardır:

  1. Kök kanal sisteminde bakteri varlığı,
  2. Kök kanal tedavisi sırasında yapılan işlemsel hatalar,
  3. Alet kırılması,
  4. Perforasyon,
  5. Taşkın dolgu,
  6. Kısa kalmış kök kanal dolguları,
  7. Kanalda basamak oluşturulması,
  8. Kanal tedavisi sonrası diş üzerine yapılan restorasyonların durumu.

Kanal Tedavisi Yenileme İşlemi

Kanal yenileme işlemi genellikle iki seansta tamamlanır. İlk seansta eski kanal dolgusunun çıkarılması, eksik kısımların temizlenmesi, ilave kanalların bulunması ve şekillendirilmesi yapılır. Kanallara kanal içi ilaç yerleştirilir ve 5-14 gün süreyle bu ilaç kanallarda bekletilir. Bu süre içinde diş geçici dolgu ile kapatılır. İkinci seansta, temizlenmiş olan kök kanalları yeniden doldurulur ve dişin dolgusu yapılır. İnatçı enfeksiyon varlığında, bu işlem enfeksiyon tamamen ortadan kalkana kadar birkaç kez tekrarlanabilir. Tedavi süresi, dişin durumuna ve tedavinin zorluğuna bağlı olarak değişebilir.

Kanal yenileme tedavisi yapılan dişlerle yüksek basınç uygulanmasından kaçınılmalıdır. 

Yenilemeden Sonra Dişler Nasıl Korunmalıdır? 

Yenileme tedavisi sonrasında dişler, normal dişlere göre daha kırılgan olabilir. Bu nedenle, dişlere aşırı basınç veya kuvvet uygulamaktan kaçınılmalıdır. Kanal yenileme tedavisi sonrası dişlerin kırılmasını önlemek adına onlay, overlay, endokorona veya kuron restorasyonun yapılması, dişin korunması açısından daha faydalı olacaktır.

Tedavi Sırasında Ağrı

Kanal tedavisi yenileme sırasında, dişin çevresi uyuşturulduğundan dolayı ağrı veya acı hissedilmez. Ancak, tedavi sonrasında ortaya çıkabilecek ağrı, hassasiyet veya şişlik gibi durumlar normaldir ve genellikle birkaç gün içinde geçer.

Geçmeyen Ağrı ve Şişlik Durumunda Endodontiste Başvurun

Kanal yenileme (retreatment) sonrasında dişte ağrı, hassasiyet veya şişme gibi durumlar normaldir ve genellikle birkaç gün içinde geçer. Ancak, geçmeyen ağrı veya şişlik durumu varsa bir endodontiste başvurulmalıdır.

Modern yöntemlerin kullanımıyla beraber, kanal tedavisi yenileme (retreatment) işlemlerinde başarı oranı oldukça yüksektir. 

Tedavide Yüksek Başarı Oranı 

Kanal yenileme, kanal tedavisi başarısız olduğu durumlarda uygulanır. Bu tedavi, dişin çekimine alternatif bir yöntemdir ve her zaman başarıyla sonuçlanmasa bile, başarı oranı düşük değildir. Kanal yenileme tedavisinin başarısı üzerine yapılan çalışmalarda, başarı oranlarının %77,8 ila %84,82 arasında olduğu görülmüştür.*

Kanal Yenileme Başarısız Olursa Ne Yapılmalı? 

Retreatment başarısız olduğunda, tedavi edilen diş için birkaç farklı seçenek mevcuttur. Dişin durumu uygunsa apikal rezeksiyon yapılabilir. Ancak, diş çok harap durumdaysa veya dişte çatlak veya kırık varsa, dişin çekilmesi gerekebilir. Çekim sonrası implant uygulaması yapılabilmektedir. Kliniğimizdeki endodontistimiz, vakaya uygun tedavi yöntemlerini değerlendirerek en uygun tedaviyi uygulamaktadır.

Kanal Yenilemesi Sonrası Diş Kaybedilir mi?

Kanal tedavisi yenileme, dişin kaybedilmesini engellemek ve dişin kullanım ömrünü uzatmak için yapılır. Ancak, tedavinin başarısız olması veya tekrarlanması gerektiği durumlarda dişin çekilmesi gerekebilir.

Kanal Yenileme Tedavisi Ücreti Nedir?

Yenileme tedavisi, kanal tedavisinden daha zor bir işlem olup, genellikle daha pahalıdır çünkü özel ekipman ve aletler kullanılmaktadır. Ayrıca, bu işlemi genellikle endodontistler yapmaktadır. Kanal yenileme tedavisinin fiyatı 2024 yılında asgari ücret listesinde yaklaşık 6000 TL’den başlamaktadır. Endodontist muayenesinden sonra net fiyat verilmektedir. Anadolu yakasında hizmet vermekte olan kliniğimizden endodontistimiz için randevu alabilirsiniz.

Kanal tedavisi yenileme, daha önce uygulanan kanal tedavisinin başarısız olduğu veya dişte yeniden enfeksiyonların meydana geldiği durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. 

Günümüzde kanal tedavilerinin yenilenmesi işlemi (retreatment) sıklıkla yapılmakta ve hekimin bilgisi, tecrübesi ile uygun donanıma sahip olunması sayesinde oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Kanal yenileme sayesinde, dişin kurtarılması mümkündür ve dişin ömrü uzatılabilir. Ancak, kanal yenileme yapılmış dişler tekrar çürüyebilir veya kırılabilir. Bu yüzden, bu dişlerin düzenli bakımı ve yıllık kontrolleri önem taşımaktadır. Kanal yenileme tedavisi yapılabilen birçok diş, bazı hekimler tarafından çekim olarak değerlendirilebilmektedir. Bu nedenle, kanal tedavili dişinizde bir sorun yaşarsanız, bir endodontiste muayene olmanız büyük önem taşımaktadır.

* (1)Success rate of orthograde endodontic retreatment after failed apicectomy – A retrospective study

David Appel, Edgar Schäfer, Carsten Appel

(2) Outcomes of Nonsurgical Retreatment and Endodontic

Surgery: A Systematic Review

Mahmoud Torabinejad, DMD, MSD, PhD, Robert Corr, DDS, MS, Robert Handysides, DDS,

and Shahrokh Shabahang, DDS, MS, PhD

Yurt içi ve yurt dışındaki kurslar ve kongrelere aktif olarak katılan Uzm. Dt. Esra Uluköylü, diş ve ağız sağlığına dair merak edilenleri kaleme almaktadır. Kanal tedavisi ve endodonti uzmanı olan Uluköylü, Türk Entodonti Derneği üyesidir.