Dental Tomografi
Dental tomografinin amacı diş ve çenenin 3D görüntüsünü elde etmek ve tıbbi bir görüntü sunmaktır. Dental tomografi sayesinde diş implantı, çekim, çene cerrahisi ya da kök tedavisi öncesinde net bir görüntü elde edilebilir. Bu cihaz içerisinde BT teknolojisinden yararlanılır. CT taramasına benzer olarak BT teknolojisinde de radyasyondan yararlanılır. BT içerisinde kullanılan radyasyon oranı CT taramasından çok daha düşüktür. Bu nedenle cilde verdiği zarar daha azdır. Düşük dozda radyasyon, gerek diş gerekse de çene bölgesinin görüntülenmesi için yeterli gelir.
Uygulamanın amaçları arasında şu maddeler yer alır:
- Diş ve çenede oluşan problemlerin yerinin saptanması,
- Dişte oluşan sorunlarda teşhisin doğru bir şekilde konması,
- Çürüğe uygun bir tedavi planının oluşturulması,
- Diş implantlarının doğru bir şekilde yerine yerleştirilmesi,
- Dişlerin daha uygun şekilde tasarlanması,
- Çene cerrahisi gibi konularda dental görüntüleme cihazından yararlanılır.
Volumetrik Dental Tomografi Nedir?
Volumetrik dental tomografi cihazının içerisinde diş bölgesinin etkin bir şekilde görüntülenesini sağlayacak teknoloji vardır. BT teknolojisinden yararlanan tıbbi görüntüleme cihazı, diş hekimleri için 3D görüntü sunar. Bu yöntem sayesinde dişlerde hassas ve detaylı bilgiler elde edilebilir.
Volumetrik dental tomografi uygulanır iken röntgen ışınlarından yararlanılır. Dişlerin, çevre dokuların ve çenenin 3D görüntüsü cihaz ile kısa sürede elde edilir. Bu görüntüler diş hekimleri tarafından incelenir ve uygun tedavi seçeneği belirlenir. Dişe uygulanacak tedavi seçenekleri arasında şunlar bulunur:
- Dişe uygulanacak implant işlemleri
- Dişin çekilmesi
- Çene cerrahisi
- Diş kökünün tedavisi
- Ortodontik tedavi seçenekleri
- Restoratif diş uygulaması
- Endodonti uygulaması
Volumetrik dental tomografi cihazının muadillerine göre en büyük avantajı daha düşük dozda bir radyasyon kullanmasıdır. Hastalardan diş görüntüsü elde etmek için işlem süresi kısadır. Bu da cihazın avantajlarından biridir. Diş hekimleri bu teknolojinin kullanımını güvenli ve konforlu olduğu için tercih eder. Kliniğimizde çalışan diş hekimlerimiz de dental tomografiyi etkin şekilde kullanır.
Volumetrik dental tomografi kullanılarak diş görüntüleri daha net, daha detaylı ve daha doğru elde edilir. Bu cihaz sayesinde diş hekimlerinin diş üzerinde yaptığı uygulamalarda daha başarılı sonuçlar elde edilir.
Dental Bilgisayarlı Tomografi Nasıl Çekilir?
Dental tomografinin çekilmesi çene bölgesini ve diş bölgesini içerir. 3D görüntünün elde edilmesinde bu cihazdan yardım alınır. Bu cihaz sayesinde implant, diş çekimi, kök tedavisi, ortodonti ya da çene cerrahisi öncesinde gerekli bilgiler elde edilir. Dental tomografinin çekilme aşaması aşağıda yer alır:
- İşlem öncesinde ağız ve diş sağlığı kliniğimizde çalışan uzman hekimimiz sizlerden bilgi alır. Radyasyona dair herhangi bir risk oluşmaması için gereken önlemler dikkatli bir şekilde alınır. Sizlerin uygulama öncesinde üzerinizde herhangi bir metal ya da aksesuarın kalmamış olması gerekir.
- Diş görüntülemesi sağlanacak olan bireyin dental tomografi makinesine oturtulması sağlanır. Başın sabitlenmesi için özel bir başlıktan yararlanılır ve kontrast maddeden kaçınılır.
- Çekim esnasında makine hastanın çene bölgesinde ve diş kısmında gezdirilir. Başın çevresinde dönen cihaz vücuda az miktarda radyasyon verir. Radyasyon ışınlarının amacı vücudun geçilerek dişin, dokuların ve çenenin net bir görüntüsünü ortaya koymaktır.
- Son aşamada yapılan çekimler PC tarafından işlenir. Ardından 3D bir görüntü oluşturulur. Bu görüntü cihazın sisteminden diş hekiminin bilgisayarına düşer.
- Diş hekimimiz sizler için en uygun tedavi seçeneklerini değerlendirir ve size sunar.
Dental Tomografi Cihazı Nasıl Çalışır?
Dental tomografi cihazının çalışması sırasında bilgisayarlı tomografi teknolojisinden yararlanılır. Dental tomografi diş ve çenenin 3D görüntünü bilgisayar ekranında gösteren bir cihazdır. Cihazda bir adet röntgen tüpü ve bir algılama sistemi bulunur. Cihaz temel olarak şu çalışma prensibine sahiptir:
- Cihazda yer alan röntgen tüpü ince bir ışın demeti gönderir.
- Bu ışın demeti dişte ve çenede yer alan dokulara çarpar.
- Çarpma sonucunda yavaşlayan ışınlar bir sinyal meydana getirir.
- Sinyaller, bilgisayar tarafından işlenir. İşleme sonucunda ortaya 3D bir görüntü çıkar.
- Tomografi cihazının çalışması esnasında çene kısmı, baş ve ağız bölgesi sabit tutulur. Platform ise baş çevresinde hareket eder.
Diş Teliyle Dental Tomografi Çekilir Mi?
Dental tomografinin diş teli ile çekimi mümkündür. Diş telleri, dental tomografi cihazına zarar verecek bir malzemeden üretilmez. Bu neden ile teller var iken BT çekilebilir. Tellerin BT çekiminde görüntü kalitesini bozması da mümkündür. Böyle bir durumda diş hekimi gereken talimatları verir ve en uygun prosedürleri uygular.
Dental tomografi sırasında takılı diş telleri nedeni ile iyi görüntü elde edilemiyor ise özel teknikle teller çıkarılabilir. Tellerin çıkarılması sonrasında görüntü daha rahat alınabilir. Eğer diş tellerinin çıkarılması mümkün değil ise dişin görüntülenmesi için farklı cihazlardan yardım alınabilir.
Diş Tomografi Kaç Dakika Sürer?
Dental tomografinin çekim süresi on dakika ile yirmi dakika arasında değişim gösterir. Bu tomografi sayesinde dişler tedavi öncesinde detaylı şekilde gözlenebilir. Tomografi çekimi esnasında hastalar genellikle çok uzun süre beklemez. Sürenin belirlenmesinde kliniğin yoğunluğu, diş hekiminin yoğunluğu, cihazın markası ve modeli etkilidir. Cihazda x ışınlarından yararlanılarak dişleri çevreleyen doku görüntülenir.
Dental Tomografi Fiyatları
Dental tomografi çekim ücretleri şu faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir:
- Yerel pazar koşulları
- Görüntüleme merkezinin yeri
- Sigorta kapsamına dâhil olup olunamaması
- Kullanılan cihazın türü ve modeli
- Çekim yapılan bölgeler
- Ek hizmet kapsamı
Dental Tomografi Hemen Çıkar Mı?
Dental tomografi sonucu kliniğimiz diş hekimleri tarafından aynı gün içerisinde görüntülenir. Görüntüleme merkezimizde yer alan teknisyenler çekim ve sonuç konusunda sizlere yardımcı olur. Dental tomografi sonucunuz çıkması, kliniğin yoğunluğuna bağlı olarak nadir de olsa uzayabilir. Sonuç çıktıktan sonra diş hekimleri görüntünüzü inceleyerek teşhis koyar.
Bazı dişler için görüntü hemen çıksa da yorumlanma uzun sürebilir. Diş içerisine ya da yüzeyine uygulanacak olan tedavide kararsızlık yaşanabilir. Böyle bir durumda uzman diş hekimlerimiz dişiniz ve ağız sağlığınız için en doğru kararı verir.
Genel olarak dental tomografi sayesinde çekilen 3D görüntü aynı gün içerisinde diş hekiminin sistemine düşer. Diş hekimi görüntüyü inceledikten sonra dişiniz ile ilgili uygun tedaviyi sizlere sunar. Acil durumlarda ve önemli teşhislerde işlemin hızlandırılmasına dikkat edilir.
Dental Tomografi Nasıl Okunur?
Dental tomografi sonucunun okunması görüntüye bağlı şekilde yapılır. Diş hekimliği mesleğinde önemli bir yere sahip olan bu cihaz dişlerin ve dişi çevreleyen dokuların görüntüsünü elde eder. Dental tomografi sonucunun okunması ve tedaviye karar verilmesi için şu adımlardan yararlanılabilir:
- Diş hekimi ya da BT uzmanı hastaya ait olan görüntüleri inceler. Bu görüntüler diş ve çevresi ile ilgili detaylı bir bilgi verir.
- Diş ve çevre dokularda anormal bir olayın olup olmadığı tespit edilir. Diş hekimi, diş etinde ya da dişte herhangi bir çürüme tespit eder ise bunların üzerinde durur.
- Diş hekimi çevre dokuların sağlık durumuna bağlı olarak bir tedavi planı oluşturur. Plan içerisinde dişlerin düzeltilmesi, çıkarılması ya da çürüklerinin temizlenmesi yer alabilir.
- Son aşamada raporlama yer alır. Diş hekimi ya da sağlık uzmanı diş için gerekli tedaviye karar verir ve bunu rapor eder.