Pzt – Cmt: 9:00 – 19:00, Paz: Kapalı

Diş etleri neden kahverengi olur?

Diş etlerinin kahverengi olması, genellikle farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kahverengi diş etleri, altta yatan bir sağlık sorununun bir belirtisi olabilir ve bu durumu değerlendirmek için bir diş hekimine danışmak önemlidir.

Diş etlerinin kahverengi olmasının nedenleri:

  1. Sigara Kullanımı
  2. Plak ve Tartar Birikimi
  3. Diş Eti İltihabı
  4. Diş Protezi ve Restorasyonlar
  5. Bazı İlaçların Kullanımı
  6. Yanlış Diş Bakımı Ürünleri
  7. Lekeli Gıdalar
  8. Genetik Faktörler

Sigara Kullanımı

Sigara içmek, diş etlerinin rengini etkileyebilir ve kahverengi veya sarımsı bir görünüme neden olabilir.sigara içmek Melanın pigmentinin artışına sebep olur , bu yüzden sigara içen kişilerin diş etlerinde kahverengi lekeler  meydana gelir.

Plak ve Tartar Birikimi

Dişlerin üzerinde biriken plak ve tartar, diş etlerinin kahverengileşmesine neden olabilir. Bu birikimler diş etleri etrafında bakteri büyümesine yol açabilir.

Diş Eti İltihabı (Gingivitis veya Periodontitis)

Diş etlerinin kahverengi veya kırmızı renk alması, diş eti iltihabının bir belirtisi olabilir. Gingivitis veya periodontitis gibi diş eti hastalıkları diş etlerinin renk değiştirmesine yol açabilir.

Diş Protezleri ve Restorasyonlar

Yanlış uyumlu veya kötü yapılmış diş protezleri veya restorasyonlar (örneğin, kaplamalar veya porselen kronlar) diş etlerinin renk değiştirmesine neden olabilir.

Bazı İlaçların Kullanımı

Akne ve klamidya tedavisinde tercih edilen minosiklin içeren antibiyotiklerin kullanımı diş etinde koyulaşmaya neden olur.

Yanlış Diş Bakımı Ürünleri

Bazı diş bakım ürünleri veya ağız gargaraları, diş etlerinin rengini değiştirebilecek kimyasallar içerebilir.

Lekeli Gıdalar

Kahve, çay, kırmızı şarap gibi leke oluşturan gıdaların fazla tüketimi diş etlerinin rengini etkileyebilir.

Genetik Faktörler

Diş etlerinin rengi, kişinin genetik yapısına bağlı olarak değişebilir.

Diş etlerinin kahverengi olması, altta yatan bir sorunun belirtisi olabileceği için bu durumu ciddiye almalısınız. Diş etlerinizin renginde anormal bir değişiklik fark ederseniz, bir diş hekimine başvurmalısınız. Diş hekiminiz, sorunun nedenini belirleyip uygun tedaviyi önerecektir. Ayrıca düzenli diş hekimi kontrolleri, diş eti sağlığınızı korumak ve sorunları erken teşhis etmek için önemlidir.

Diş Eti Kararmasının Tedavisi Nedir?

Diş etinin renginin değişmesine neden olan sorun tespit edildikten sonra diş etleri tedavi edilir. Ağız hijyeninde problem varsa, hijyene dikkat edilir. İlaç kullanımına bağlı oluşmuşsa doktor kontrolü altında ilaç değiştirilir. Sigara kullanımına bağlıysa sigara tüketimi bırakılır veya minimuma indirilir.

Bazı kişilerde melanin pigmentinin fazla olmasından dolayı diş etleri kahverengimsidir. Doğuştan beri diş etleri koyu ise bunda korkulacak bir şey yoktur. Bazen hormonal düzensizliklerde melanin pigmentinde artışa ve dolayısıyla diş etlerinde koyulaşmaya neden olabilir.

Çoğunlukla sigaraya bağlı gelişen diş eti renkleşmesi sigarayı bırakmakla düzelmez. Eğer kişi diş eti renkleşmesinden rahatsızsa diş eti peeling’i ile diş eti soyulur ve yeni sağlıklı diş eti meydana gelir. Peeling işleminde lazerler de tercih edilebilir. Lazer dışında da diş eti soyulabilir fakat lazer kullanımı daha konforlu olduğu için daha çok tercih edilir. Ayrıntılı bilgi için diş eti uzmanından randevu almanızı tavsiye ederiz.

Türk Diş Hekimleri Derneği üyesi olan Dt. Arzu Uluköylü, uygulamalarını kompozit dolgular, kompozit laminate veneer, porselen laminate veneer, empress (full porselen) üzerine yoğunlaştırmıştır.