Pzt – Cmt: 9:00 – 19:00, Paz: Kapalı

Şeffaf Plak Tedavisi (Telsiz Ortodonti)

Telsiz ortodonti, geleneksel metal veya porselen tellerin yerine geçen bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde, bireyin ihtiyaçlarına özel olarak üretilen şeffaf plaklar, 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak ortodontik tedavi sağlar.

Şeffaf plakların avantajları

Estetik açıdan en üst düzeyde tatmin edici bir seçenek olan şeffaf plaklı ortodontik tedavi, geleneksel tel tedavisinin aksine tel görünümü olmadan uygulanır.

Şeffaf plak tedavisinin avanjlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz: 

  • Çıkarılabilir şeffaf plaklar sayesinde tedaviye istenilen zaman aralıklarıyla ara verilebilme esnekliği sunulur.
  • Normal tel tedavisinde, dişlere uygulanan kuvvetin etkisi bir ay boyunca beklenir ve bu durum daha fazla ağrı ve rahatsızlık hissine yol açabilir. Metal tellerin neden olduğu bu rahatsızlık, şeffaf plaklarda en aza indirilir. Haftalık olarak değiştirilen şeffaf plaklarla ağrı ve rahatsızlık hissi minimum seviyeye çekilir.
  • Tel tedavisinin neden olduğu yanak ve dudakların metal yüzeylerle sürtünmesine bağlı oluşan yaralar, şeffaf plaklarda meydana gelmez.
  • Şeffaf plaklar takıp çıkarılabildiği için diş çürüğü, diş taşı oluşumu daha az olur. 
  • Yemek yerken ağızdan çıkarılabilir olması kullanım kolaylığı sağlar.
  • Şeffaf plaklar kullanıldığında dışarıdan fark edilmediği için estetik açıdan kullanımı daha rahattır.
  • Bazı durumlarda şeffaf plak tedavisi daha hızlı ve kolay sonuçlar elde etmeyi mümkün kılar.
  • Toplantı veya etkinliklerde çıkarılabilir ve böyle durumlarda, konuşma ve görünüm açısından kişiyi rahatlatarak özgüvenini artırır.

Şeffaf plakların dezavantajı nedir?

Şeffaf plakların çıkarılabilir olması bazı durumlarda bu plakların kaybolmasına neden olabilir. Plaklar çıkarıldığında plak kutusuna koyulması tavsiye edilir.

Bunun yanında plak tedavisinde, hastaların düzenli kullanımı önemlidir, en az 22 saat ağızda kalmalıdır. Eğer daha az kullanım söz konusuysa istenilen verim alınamayabilir.

Her vakada uygulanması mümkün olmayan şeffaf plak tedavisinin fiyatları ise metal tel tedavilerinin daha üzerinde olabilir. 

Tedavi hangi durumlarda uygulanır?

Birçok vakada şeffaf plak tedavisi uygulanabilmektedir. Çene kapanış bozukluğu, dişlerde çapraşıklık veya boşluk olması durumlarında veya çene darlığı vakalarında tercih edilebilir. 

Şeffaf plak tedavisi nasıl yapılır?

Hasta, ortodontist tarafından muayane edilir. Ağız içi tarayıcı ile çenelerin ve kapanışın kaydı alınır. Şeffaf plaklar 3 boyutlu olarak tasarlanır. Tedavi sonrası nasıl olacağına dair simülasyon hazırlanır ve hekim tarafından onay alındıktan sonra plaklar basılır. Hastalara yapılacak tedaviye göre birçok plak teslim edilir ve bu plaklar ortodontistin söylediği periyotlara bağlı olarak değiştirilir.

Diş teli olmadan şeffaf plaklarla dişler hareket eder mi?

Şeffaf diş plağı tedavisi uygulamasında, bazı durumlarda tel ile yapılan tedaviye göre daha hızlı hareket görülür. Diğer durumlarda da şeffaf plaklar aynı sürede ancak çok daha konforlu bir şekilde dişleri hareket ettirirler.

Şeffaf diş plak tedavisi öncesinde neler yapılması gerekir?

Tüm ortodontik tedavilerden önce ağız içerisindeki mevcut sorunlar giderilmelidir. Genel muayene yaptırılmalı varsa diş taşı ve çürüklerin tedavisi yapılmalıdır. Şeffaf plak tedavi öncesinde iyi bir ağız hijyeni sağlanmalıdır.

Şeffaf diş plak tedavisi sonrası dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?

Tedavi sonrasında dişlerin tekrar bozulmalarının en aza indirilmesi için hastalar hekimlerin önerdiği süre boyunca koruyucu plakları kullanmalıdırlar. Bu tedavilerde sabır ve istikrar çok önemlidir.

Şeffaf plak tedavisinde alt ve üst yaş sınırı var mıdır?

Tüm ortodontik tedavilerde olduğu gibi daimî kesici dişler ile ilk daimi büyük azı dişleri çıktığında hastalar tedavi için değerlendirilebilirler. Üst yaş sınırı olmamasına rağmen hastaların diş destek dokularının ve kemik seviyelerinin iyi durumda olması gerekir. Şeffaf plaklar; tel tedavisine göre daha hafif kuvvetler uyguladıklarından ileri yaş grubundaki hastalar için idealdir.

Tedavi hangi yaşta uygulanabilir?

Bu tedavi gençlerde ve yetişkinlerde tercih edilir. Genellikle tüm süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerin büyük ölçüde yerine gelmeye başladığı 12-14 yaş sonrasında uygulanabilir. Bu tedavi için üst yaş limiti yoktur.

Günde kaç saat takılır?

Bu plaklar sadece diş fırçalarken ve yemek yerken çıkarılmalıdır. Gün içinde yaklaşık 22 saat bu plakların takılması gereklidir. Daha az kullanım olduğunda tedavi daha yavaş sonuç verir.

Şeffaf plak takmayı unutursak ne olur?

Günde 22 saat kullanımı tavsiye edilen bu plakların daha az kullanılması durumunda tedavinin başarılı olma ihtimali azalır.

Ağrılı bir tedavi midir?

Bu tedavide hasta minimal seviyede bir ağrı hisseder. Şeffaf plaklardaki ağrı, geleneksel ortodontik tedavilerden daha azdır. Çoğunlukla plak değişimi yapıldığı ilk birkaç gün ağrı hissedilir.

Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürer?

Şeffaf plak tedavisinin süresi, tedaviye başlanan kişinin diş yapısına, tedavi ihtiyaçlarına ve hedeflenen sonuçlara bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, tedavi süresi ortalama 6 ay ile 2 yıl arasında değişebilir. Ancak, bazı basit vakalarda daha kısa sürelerde sonuçlar alınabilirken, daha karmaşık durumlarda tedavi süresi daha uzun olabilir.

Şeffaf plaklar kaç haftada bir değiştirilir?

Şeffaf plaklar genellikle 1 ila 2 haftada bir değiştirilir. Ancak, değişim sıklığı tedaviye özgü olarak ve tedavi planına göre değişebilir. Bazı durumlarda, daha karmaşık diş hareketleri gerektiren vakalarda değişim sıklığı 2 haftaya kadar uzatılabilir. Öte yandan, daha basit düzeltmeler gerektiren vakalarda değişim sıklığı 1 haftaya kadar kısaltılabilir.

Şeffaf plak kullanılırken hangi gıdalar tüketilmemeli? 

Geleneksel tellerle yapılan tedavilerde tellerin veya braketlerin kırılmaması için bazı besinlerin tüketilmemesi gerekmektedir. Örneğin elma, armut, erik ısırılarak tüketildiğinde braketler kopabilir. Yapışkan besinlerin kullanılmasına bağlı dişler iyi fırçalanamazsa dişlerde çürükler meydana gelebilir. 

Şeffaf plakların kullanımı çıkar-tak şeklinde olduğu için yemek yerken çıkarılabildiğinden yiyecek ve içeceklerde tüketim kısıtlaması yoktur.

Şeffaf plaklar termoplastik materyallerden yapıldığını için sıcak/soğuk plakları deforme edebileceği için çıkarılması gerekmektedir. Bu yüzden çay, kahve gibi içeceklerin tüketiminden önce plaklarınızı çıkarmalısınız. Oda sıcaklığındaki suyu içerken plakların çıkarılmasına gerek yoktur.

Şeffaf plak konuşmayı etkiler mi?

Başlangıçta plakların varlığına bağlı konuşurken bir farklılık hissedilse de bu durum zamanla ortadan kalkar

Fazla kahve çay ve sigara tüketimi plakları etkiler mi?

Uzun süreli şeffaf plak kullanımında çay, kahve,meyve suyu , sigara gibi renklendirici ürünler plakların rengini etkileyebilir. Ancak tedavi süreci boyunca plaklar 1-2 haftalık periyotlarla değiştirildiği için renklenme sorunu yaşanmaz.

Şeffaf plak tedavisi görenlerin ağız hijyenine dikkat etmesi gerekir.

Şeffaf plak temizliği nasıl yapılır?

Ellerinizi Yıkayın: 

Plakları temizlemeden önce ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın.

Ilık Suyla Durulama: 

Plağı çıkarıp ılık suyla iyice durulayın. Sıcak su kullanmaktan kaçının, çünkü sıcak su plakların şeklini değiştirebilir.

Temizleme Fırçası Kullanın: 

Özel olarak tasarlanmış bir şeffaf plak temizleme fırçası veya yumuşak diş fırçası kullanarak plak yüzeyini nazikçe fırçalayın. Fırçalarken aşırı baskı yapmamaya özen gösterin, çünkü plakların yüzeyi çizilebilir.

Özel Temizleyici Tablet Kullanın: 

Şeffaf plakların aşınmadan temizleyen özel tabletlerden alabilirsiniz. Bu tabletler suya atılır, plaklar bu suda bekletilir. Ayrıntılı bilgi için hekiminize danışabilirsiniz. 

Plaklarınızı Kutusunda Saklayın: 

Plakları temizlendikten sonra özel plak kutularına yerleştirin. Bu, plakların temiz kalmasını ve şeklini korumasını sağlar.

Diş Fırçası ve Diş Macunu Kullanmayın: 

Şeffaf plakların yüzeyini temizlerken diş fırçası veya diş macunu kullanmaktan kaçının, çünkü bu maddeler plakların yüzeyini çizebilir ve matlaştırabilir.

Ağız Gargarası Kullanımı: 

Bazı durumlarda özellikle hızlı temizlik yapmak istediğinizde ağız gargarası kullanabilirsiniz. Ancak, ağız gargarasının asit içermemesine dikkat edin, çünkü asitler plakların yüzeyini zarar verebilir.

Plak temizliğini ağzınızdan çıkararak yapın, plakları iyice duruladıktan sonra tekrar kullanın.

Unutmayın ki herhangi bir temizlik ürünü veya yöntemi kullanmadan önce, tedaviyi sağlayan doktorunuzun veya uzmanın önerilerini dikkate almanız önemlidir.

Şeffaf plak tedavisinde kontroller hangi sıklıkta yaptırılmalıdır?

Geleneksel ortodontik tedaviler uzun süreli tedaviler olması açısından şehir dışından gelen hastalar için bir dezavantajdır. Çünkü bu tedavilerde aylık periyotlarla kontrol yapılır.

 Şeffaf plaklarda ise tedavi planlaması en başta yapıldığı için kontroller hasta isteğine bağlı olarak daha uzun aralıklarla yapılabilmektedir. Şeffaf plak tedavilerinde kontroller başlangıç – ara ve son kontrol şeklindedir. Yapılan kontrol miktarı daha az olduğu için hastanın yurtdışında veya şehir dışında yaşaması tedavi sürecini olumsuz etkilemez.

Tel tedavisi sonrasında şeffaf plaklar kullanılabilir mi?

Tel tedavilerinin bitiminde tedavinin sonucunu korumak yani pekiştirmek için şeffaf plaklar tercih edilebilir. Aynı şekilde şeffaf plak tedavilerinden sonra da pekiştirmek için son kullanılan şeffaf plak uzun dönemli olarak kullanılabilir. 

Pekiştirme tedavisinde kullanılan plaklarla, şeffaf plak tedavisi aynı mıdır?

Hayır, “pekiştirme tedavisi” ve “şeffaf plak tedavisi” farklı kavramlardır. 

Pekiştirme Tedavisi (Retainer Treatment): 
Pekiştirme tedavisi, dişlerin tedavi sonrası elde edilen doğru pozisyonlarını korumak amacıyla kullanılan bir tedavi türüdür. Bu tedavi genellikle tedavi sonrasında dişlerin geri kaymasını önlemek için kullanılan retainer adı verilen özel apareylerle gerçekleştirilir. Retainerlar, sabit veya çıkarılabilir olabilir. Tedavi tamamlandıktan sonra dişler zamanla eski pozisyonlarına geri dönebileceğinden, pekiştirme tedavisi tedavinin istenen sonuçlarının kalıcı olmasını sağlar.

Şeffaf Plak Tedavisi (Clear Aligner Treatment): 
Şeffaf plak tedavisi, dişlerin istenen hizalamaya ve pozisyona gelmesini sağlamak için kullanılan bir ortodontik tedavi yöntemidir. Bu tedavide, kişiye özel olarak tasarlanmış şeffaf plaklar kullanılır. Plaklar, belirli aralıklarla değiştirilir ve her bir plak, dişleri hafifçe hareket ettirerek istenen hizalamaya ulaşılmasını sağlar.

Yani, pekiştirme tedavisi tedavi sonrası elde edilen sonuçların korunması için yapılırken, şeffaf plak tedavisi ise tedavinin kendisi için dişleri hizalamak ve düzeltmek amacıyla kullanılır.

Hangi markalar kullanılır? 

Piyasada şeffaf plak tedavileri için daha çok Invisalign veya Orthero tercih edilmektedir. Her ikisinin de üretim teknolojisi farklıdır. 

Invisalign ortodonti piyasasındaki en eski ve lider ortodonti firmasıdır. Teknolojik açıdan çok gelişmiştir. Fiyat olarak Orthero’ya göre daha pahalıdır.

Orthero bir Türk firmasıdır. Bilgisayar destekli şeffaf plak tedavisini ülkemize getiren öncü bir firmadır. 

Biz kliniğimizde Invisalign tercih ediyoruz. Fakat siz Invisalign mı Orthero mu diyorsanız, ortodontistimiz tarafından muayene olmanız için diş hekiminize danışabilirsiniz. 

Yurt içi ve yurt dışındaki kurslar ve kongrelere aktif olarak katılan Uzm. Dt. Esra Uluköylü, diş ve ağız sağlığına dair merak edilenleri kaleme almaktadır. Kanal tedavisi ve endodonti uzmanı olan Uluköylü, Türk Endodonti Derneği üyesidir.