Zirkonyum Kaplama
Diş Hekimliği’nde diş estetiğinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Gelişen yeni teknolojiler sayesinde estetik diş uygulamaları ön plana çıkmaktadır. Günümüzde dişlerin kuronla kaplanmasında uzun yıllardır kullanılan metal destekli porselenler yerini artık zirkonyum alt yapılı porselenlere bırakmaktadırlar. Zirkonyum diş kaplamaları, ışığı geçirebilmeleri sayesinde eski metal diş kaplama uygulamalarına göre çok daha estetik bir görüntü sağlamaktadır. Ayrıca zirkonyum diş kaplamalarının dişeti ile uyumları çok iyidir. Metal destekli kaplamaların aksine dişetinde hastalık veya alerjik bir probleme kesinlikle neden olmazlar.
Zirkonyum alt yapılı porselenlerde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Zirkonyum esaslı porselenler hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal ve estetiktirler, hem de arka dişlerde kullanılabilecek kadar dirençlidirler. Bu nedenle zirkonyum esaslı porselenler ön ve arka dişlerde güvenle tercih edilebilirler.
Zirkonyum Porselen Kaplama Neden Tercih Edilir?
- Zirkonyum esaslı porselenlerin ışık geçirgenlik özellikleri sayesinde doğal dişlerle tam bir uyum sağlanabilmektedir. Bu sayede mükemmel bir estetik sonuç elde edilebilmektedir.
- Altında metal yansıması olmadığından metal alt yapılı porselenlerde görülen yapay görüntü kesinlikle oluşmaz.
- Dişeti uyumu klasik metal alt yapılı porselenlere göre çok daha iyidir. Metal alt yapılı porselenlerde sıkça görülen dişeti renklenmeleri zirkonyumda kesinlikle görünmez.
- %99 doku dostu bir materyal olduğu için alerjik değildir. Metal destekli protezlere göre genel vücut sağlığı açısından daha avantajlıdır.
- Isı yalıtma özelliği çok iyi olduğu için dişe, metal alt yapılı porselenlerden daha az ısı iletirler. Bu sayede zirkonyum esaslı porselen uygulanan dişlerde sıcak/soğuk hassasiyeti oluşmaz.
- 900-1200 megapaskallık yüksek dirençleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de güvenle kullanılabilirler.
- Alttan gelen diş rengini maskeleyebilme özelliğine sahip olduğu için çok koyu renkli dişlerde bile mükemmel estetik sonuçlar elde edilebilmektedir.
- Oldukça hassas bir çalışma ile üretildiklerinden kesilmiş diş yüzeyine birebir uyum gösterirler. Bu sayede zirkonyum porselen ile diş arasında bakterilerin sızabileceği bir aralık kalmadığı için aradan çürük oluşumuna izin vermez.
- Ağızda tat alma duyusunda bozukluğa, dişeti problemlerine ve ağız kokusuna neden olmayan sağlıklı materyallerdir.
- Hem ön hem de arka dişlerde güvenle kullanılabilirler.
Zirkonyum kaplama; özel zirkonyum blokların 3D bilgisayar sistemleri ve Özel Dental CNC makineleri kullanılarak hazırlanan restorasyonlardır. Zirkonyum aşınmalara karşı dirençli, sert bir materyaldir. Estetik olmasının yanında biyolojik uyumluluğu çok yüksek bir materyal olması daha çok tercih edilmesinde etkili olmuştur.
Rengi ve ışık geçirgenliği sayesinde, metal alt yapıların yerine tercih edilmesi, estetik beklentileri karşılamaktadır.
Zirkonyum Diş Ne Zaman Yapılır?
Zirkonyum kaplama dişler aşağıdaki durumlarda tercih edilir:
- Çok fazla madde kaybı olan ve birçok yerinden çürümüş olan dişlerde,
- Diş eksikliğinde köprü olarak,
- İmplant üstü dişlerde,
- Lamina endikasyonu olmayan ayrık dişlerin restorasyonunda,
- Çeşitli nedenle ortodontik tedavi yapılamayan çapraşık dişlerin tedavisinde ,
- Eski kaplamaların yenilenmesinde
zirkonyum kaplama yapılabilir.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum yapılacak dişlere gerekli ve yeterli preparasyonlar yapıldıktan sonra 3D kamera ile ya da geleneksel yöntemler ile ölçü alınır. Geleneksel yöntem ile ölçü alındığında elde ettiğimiz modeller 3D scanner ile üç boyutlu taranarak bilgisayara aktarılır. Bilgisayar ortamında modellenen sabit protezler CNC makinesine aktarılır. Bu makinede uygun zirkonyum bloklar freze tekniği ile şekillendirilirler. Hazırlanan zirkonyum altyapı üzerine porselen işlenerek estetik ve fonksiyonel dişler elde edilmiş olur. Diş hekimi, hazırlanan dişleri hasta ağzında kontrol ederek son düzenlemelerini yapar. Sonrasında dişe yapıştırır.
Zirkonyum dişlerin ömrü
Aşınmaya karşı dirençli olan zirkonyum dişler, renk uyumunu, parlaklığını ve ağız dokuları ile olan uyumunu kaybetmezler. Yapılan restorasyonların ömrü ağız içi hijyen, sistemik hastalıkların varlığı veya mevcut dişlerin durumuna göre değişiklik gösterir
Zirkonyum dişlerin avantajları
Biyolojik uyumluluğu çok yüksek bir materyal olması, diş ve dişeti ile olan uyumunun yüksek olması en önemli avantajlarından biridir. Zirkonyum bloklarında renk seçeneğinin olması ve ışık geçirgenliğinin olması estetik beklentileri de karşılamaktadır.
Dezavantajı var mıdır?
Sert bir malzeme olduğu için uzun köprülerin yapımında tercih edilmemektedir. Kaliteli blokların pahalı olmasından dolayı metal porselene göre daha maliyetlidir.