Pzt – Cmt: 9:00 – 19:00, Paz: Kapalı

+(90) 216 461 70 04

info@ozeldental.com

Uyutarak diş tedavisi yapılan bir kadın

Uyutarak Diş Tedavisi Olur Mu?

Diş tedavisi sürecinde genellikle lokal anestezi ile işlem yapılacak olan bölgenin uyuşturularak dişin ağrıya duyarsız hale gelmesi sağlanır. Buna karşın diş hekimi fobisi taşıyan kişiler lokal anestezik altında dahi diş tedavisi yaptıramamaktadır. Uyutarak diş tedavisi yöntemi; diş tedavisi konusunda çekingen olan, öğürme refleksi yüzünden işlem yaptıramayan veya fobileri olan kişiler için alternatif bir çözümdür. Günümüzde diş hekimleri tarafından gerekli görüldüğü taktirde hastalar uyutularak da diş tedavisi işlemleri yapılabilmektedir.

Sedasyon ve Uyutarak Diş Tedavisi

Sedasyonla diş tedavisi, anksiyetesi yüksek olan veya diş hekimine karşı korku duyan hastaların daha rahat bir deneyim yaşamaları için uygulanan bir yöntemdir. Bu prosedürde, hastanın bilinci kısmen baskılanır ve sakinleştirici etkisi olan ilaçlar kullanılır. Bu sayede hastaların tedavi süreci daha az stresli ve daha konforlu hale gelir.

Diş Hekimliğinde Uygulanan Sedasyon Türleri Nelerdir?

Diş hekimliğinde 3 tür sedasyon bulunmaktadır. Bunlar; bilinçli, orta ve derin sedasyon olarak sınıflandırılır.

Bilinçli Sedasyon: 
Hastalar sözel komutlara yanıt verdikleri, solunumlarının etkilenmediği ve tam anlamıyla bilinç kaybı yaşamadıkları sedasyon çeşididir.

Orta Sedasyon: 
Hastaların hafif dokunmalara ya da dokunma olmaksızın yüksek sesli komutlara yanıt verebildikleri sedasyon çeşididir.

Derin Sedasyon: 
Herhangi bir uyarana tepki verilmeyen derin uyku halinde olunan sedasyon çeşididir. Çocuk hastalarda çoğunlukla derin sedasyon yöntemi tercih edilmektedir. 

Sedasyonla Diş Tedavisi Yaptırmalı Mıyım?

Diş hekimi fobiniz varsa ve diş tedavilerinizi rahat bir şekilde yaptıramıyorsanız veya tedaviden kaçıp diş ağrıları ile boğuşuyorsanız sedasyonla diş tedavisi yapan yerler için araştırma yapabilirsiniz. Diş tedavilerini ertelemek, ilerleyen dönemlerde daha büyük işlemlere ve yüksek maliyet gerektiren durumlara sebep olabilir. Sedasyonla hem diş hekimi hem de hastalar çok daha rahat bir diş tedavi süreci geçirmektedir.

Hangi Hastalarda Sedasyon Uygulanabilir?

Diş tedavisi sırasında aşırı mide bulantısı, öğürme refleksi olan yetişkin hastalar veya çocuk hastalara uyutularak diş tedavisi yöntemi tercih edilir. Böylelikle diş hekimleri de tedavi sırasında zorluk yaşamaz ve her iki taraf için de rahat bir tedavi süreci oluşturulur.

Uyutarak Diş Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Her tedavide olduğu gibi sedasyon tedavisinin de uygulanamadığı bazı durumlar vardır:

  • Açlık süresine uymayan hastalarda,
  • Ciddi akciğer ve kalp rahatsızlığı bulunan hastalarda,
  • Solunum sıkıntısı olan hastalarda,
  • Uykuda solunum durma öyküsü olan hastalarda,
  • Soğuk algınlığı, ateş, kulak enfeksiyonu veya burnu tıkalı olan hastalarda

sedasyon tedavisi tercih edilmez.

Yukarıda bahsedilen durumların geçici olanlarında (açlık koşulu, soğuk algınlığı, ateş) klinik ile iletişime geçilerek sedasyon planlaması yeniden oluşturulur.

Sedasyonun Avantajları Nelerdir?

Uyutarak diş tedavisi uygulaması ile yapılan diş tedavisi birçok avantaj sağlamaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanır:

  • Hastaların kaygıları ortadan kaldırıldığı için konforu artırarak tedavinin rahatça tamamlanması sağlanır,
  • Birden fazla tedavi aynı seansta uygulanması mümkün olur,
  • Hızlı etkiyle (2-3 dakika içerisinde) hastaların daha rahat hissetmesi sağlanır,
  • Hastalar herhangi bir yan etki endişesi yaşamadan günlük rutinlerine devam eder,
  • Sedasyondan sonra kişiyi rahatsız edecek ağız içi uyuşukluk hissi geçmiş olacaktır,
  • Sedasyon seviyesi istenildiği zaman artırılabilir veya azaltılabilir,
  • Hasta tedavi sırasında tamamen bilinçli ve sakin kalır.

 

Çocuğa uyutarak diş tedavisi uygulanıyor
Uyutarak diş tedavisi çocuk hastalarda da uygulanabilmektedir.

Sedasyon Öncesi Nelere Dikkat Edilir?

Sedasyon öncesinde yeme içmenin kısıtlanması gerekir. Kısıtlamalarının amacı, genellikle aspirasyon riskini azaltmaktır. Aspirasyon, mide içeriğinin solunum yollarına kaçmasına neden olabilir. Bu nedenle sedasyon öncesi yetişkin bir hastanın en az 6 saat öncesinde katı gıda (çocuk hastalarda 4 saat), 4 saat öncesinde ise sıvı tüketimini kesmesi gerekmektedir.

Sigara alışkanlığı olan hastaların sedasyon öncesi açlık saatinden sonra sigara tüketmemesi gerekmektedir.

Sedasyonla Diş Tedavisi Yapılan Yerler Nerede Vardır?

Sedasyon, anestezi uzmanı tarafından uygulanan ilaçlar ile tüm reflekslerin korunacak şekilde derinlik kontrolünün de yapıldığı bir uyku halidir. Diş tedavi yönteminde fazlasıyla tercih edilen sedasyon yöntemi özellikle de diş hekimi fobisi olan kişiler için uygun bir yöntemdir. Sedasyonla diş tedavisi yurtdışında çok daha yaygın olan bir yöntemdir. İstanbul başta olmak üzere ülkemizin hemen her yerinde uygulanan fakat daha çok yaygınlaşmamış bir tedavidir. Sedasyon,  İstanbul devlet hastanelerinde pek yapılmamaktadır.  Çocuk hastalar için bazı üniversite hastanelerinde genel anestezi yapılabilmektedir. 

Travmalar sebebiyle oluşmuş diş hekimi korkusunu yenmek için en uygun ve etkili yöntem olan sedasyonla diş tedavi yöntemi İstanbul diş kliniği hizmeti veren birkaç poliklinikten birisiyiz. Ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Sedasyonla Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Yapılan işlemlere göre yapılacak tedavilerin gerektirdiği süreler farklılık gösterir. Uyutarak diş tedavisi yapılacak işlemlerin sayısına bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 1-2 saat sürmektedir. İşlemlerin niteliğine göre bu süre daha kısa ya da uzun olarak değişir. 

Sedasyonla Diş Tedavisi Fiyatları Nedir?

Hastaların korkularını azaltıcı yönde etkisi olan sedasyonla diş tedavisi fiyatları da yerine göre değişiklik göstermektedir. Buna göre tercih edilen diş hekimi, poliklinik, yapılacak işlemin türü ve yapılacak işlemin miktarına bağlı olarak uyutarak diş tedavisi fiyatları farklı seviyelerde belirenir.  

Çocuklarda özellikle sedasyon işlemi tercih edildiğinde ağzındaki sorunlu tüm dişlerin tedavisi amaçlanmaktadır. Burada, yapılan tedavi işlemlerinin ücreti seans seans olarak ödenmez. Bunun yerine, tüm işlemlerin ücretini bir seferde ödenmektedir. Uyutarak diş tedavisi tercih edildiğinde, yapılacak tedavi ücretlerine ilave olarak sadece sedasyon işleminin ücreti eklenecektir.

Türk Dişhekimleri Birliği’nin açıkladığı fiyat listesine göre 2023 yılının Temmuz ayında diş tedavilerinde fiyat değişikliği yapılmıştır. Hem kaliteli bir tedavi hem de uygun fiyat aralıkları ile sedasyonla diş tedavisi yaptırmak istiyorsanız, İstanbul diş kliniğimizle ile görüşerek daha detaylı bilgi almayı unutmayın.

Türk Diş Hekimleri Derneği üyesi olan Dt. Arzu Uluköylü Arı, uygulamalarını kompozit dolgular, kompozit laminate veneer, porselen laminate veneer, empress (full porselen) üzerine yoğunlaştırmıştır.