Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Diş eti çekilmesi bir çeşit diş eti hastalığıdır. Bu, diş eti dokunuzun dişlerinizden çekilip alttaki köklerin açığa çıkmasıyla olur. Bu, dişlerinizi çürüklere karşı daha savunmasız hale getirir. Dişleriniz fırçalarken veya yemek yerken daha hassas hale gelebilir. Diş eti çekilmesi hafif, orta veya şiddetli olabilir. Bir dişi veya birden fazla dişi etkileyebilir.
Diş Eti Çekilmesi Kimleri Etkiler?
Diş eti çekilmesi her yaştan insanı etkileyebilirken, en çok 65 yaş üstü kişilerde görülür. Aşağıdaki durumlarda diş eti çekilmesine yakalanma olasılığınız daha yüksektir:
- Periodontal hastalığınız varsa
- Diş teli veya başka bir ortodontik tedavi görmüşseniz
- Çiğneme tütünü kullanıyorsanız
- Dudak veya dil piercinginiz varsa
- Dişlerinizi agresif bir şekilde fırçalıyorsanız
- Diş eti çekilmesi ne kadar yaygındır?
Diş eti çekilmesi yaygın bir diş problemidir. Aslında 65 yaş üstü kişilerin yaklaşık %88’inde bir veya daha fazla dişte diş eti çekilmesi vardır.
Belirtiler ve Nedenler
Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?
Diş eti çekilmesinin en belirgin belirtisi diş kökünün açığa çıkmasıdır. Diğer diş eti çekilmesi uyarı işaretleri şunlardır:
- Diş eti çizginizin yakınında ağrı veya rahatsızlık meydana gelir
- Sıcağa, soğuğa ve tatlılara karşı hassasiyet gelişir
- Dişlerinizi fırçalarken ve diş ipi kullanırken hassasiyet oluşur
- Diş temizliği sırasında hassasiyet oluşur
Tedavi edilmediği takdirde diş eti çekilmesi kemik kaybı, dişlerin sallanması veya hareketlilik hissi ve hatta diş kaybı gibi diğer ciddi ağız sağlığı problemlerine yol açabilir. Yukarıda sıralanan belirtilerden herhangi birini fark ederseniz hemen diş hekimine gözükmelisiniz.
Diş Eti Çekilmesine Ne Sebep Olur?
Diş etleriniz birçok nedenden dolayı çekilebilir. Diş eti çekilmesinin nedenleri şunlardır:
- Dişleri çok sert veya çok agresif fırçalamak
- Diş plağı veya tartar birikmesi
- Periodontal hastalık
- Diş eti dokunuzda travma veya yaralanma
- Anormal diş konumlandırması (yanlış hizalama)
- Sigara, e-sigara içmek veya tütün çiğnemek
- Dudak ve dil piercingleri
Çoğu zaman kötü ağız hijyeni diş eti çekilmesine katkıda bulunan bir faktördür ancak durum her zaman böyle değildir. Pek çok insanın ince diş eti dokusuna genetik yatkınlığı vardır. Çekilmenin nedeni ne olursa olsun, zamanında teşhis ve tedavi, uzun vadeli ağız sağlığı sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.
Teşhis ve Testler
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Teşhis Edilir?
Diş hekiminiz rutin muayene sırasında diş eti çekilmesini teşhis edebilir. Periodontal sonda adı verilen özel bir alet kullanarak her dişteki diş eti çekilmesi miktarı ölçülür. Çekilme olan bölgelerde kemik kaybı sık görülür. Bu nedenle diş hekiminiz her dişin etrafındaki periodontal cepleri ölçecektir. Sağlıklı ceplerin boyutu 1 ila 3 mm arasındadır. Diş eti iltihabında cepler 4 mm boyutundadır. Periodontal hastalığınız varsa cepleriniz 5 mm veya daha fazla olacaktır.
Yönetim ve Tedavi
Diş Etleri Tekrar Büyüyebilir Mi?
Ne yazık ki, çekilen diş etleri tekrar büyüyemez yani geri gelmez. Ancak diş eti çekilmesinin daha da kötüleşmesini önlemek için gerekli adımları atabilirsiniz.
Diş Eti Çekilmesinin Neden Olduğu Hassasiyeti Nasıl Azaltabilirim?
Diş eti çekilmesi olan birçok kişi ağrı veya hassasiyet yaşar. Bunun nedeni diş köklerinizin koruyucu tabaka olan mine ile kaplı olmamasıdır. Diş hekiminiz, diş eti çekilmesiyle ilişkili rahatsızlığı azaltmak için florür verniği veya diğer hassasiyet giderici maddeleri uygulayabilir. Evde hassasiyet giderici diş macunu da kullanabilirsiniz. Diş hekiminiz, diş temizliğiniz sırasında sizi daha rahat ettirmek için anestezik maddeler de kullanabilir.
Diş Eti Çekilmesine Karşı En İyi Diş Macunu Hangisidir?
Hassasiyet giderici diş macunu, diş eti çekilmesiyle ilişkili rahatsızlığın hafifletilmesine yardımcı olabilir. Potasyum nitrat, kalay florür, arginin ve stronsiyum klorür gibi aktif maddeler hassasiyet gidermek için yardımcıdır. Bu bileşenler dişlerinizin içindeki sinirleri sakinleştirmeye yardımcı olur. Hassasiyet giderici diş macununun uzun süre kullanılması en iyisidir ve etki etmeye başlaması birkaç hafta sürebilir.
Diş Eti Çekilmesini Nasıl Düzeltilir?
Diş eti çekilmesinin tedavisi büyük ölçüde bu duruma neyin sebep olduğuna bağlıdır. Hafif diş eti çekilmesi vakaları, topikal antibiyotikler, dolgu uygulaması veya ortodonti gibi cerrahi olmayan tedavilerle iyileştirilebilir. Ancak çoğu durumda sorunu tamamen düzeltmek için diş eti operasyonu yapılması gerekir.
Cerrahi Olmayan Tedaviler
Diş eti çekilmesinin cerrahi olmayan tedavileri şunları içerebilir:
Diş Taşı Temizliği
Diş eti çekilmesi periodontal hastalıktan kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz dişlerinizi nasıl daha etkili şekilde temizleyebileceğiniz konusunda sizinle birlikte çalışacaktır. Diş eti çizgisinin derinlerinde bulunan ve diş eti hastalığına neden olan zararlı bakterilerden kurtulmak için lokal anestezi altında diş taşı temizliği ve kök düzeltme (küretaj) yapılabilir.
Dolgu Uygulaması
Diş eti çekilmesine bağlı hassasiyetlerde diş renginde kompozit dolgu ile çekilme olan dişler kamufle edilebilir. Bu sayede, açıkta kalan diş kökünüzü kaplayarak bu bölgenin daha az fark edilmesini ve daha rahat olmasını sağlar.
Ortodonti
Dişin çarpık olması, eğilmesi veya dönmesi diş eti çekilmesine neden olabilir. Bu durumlarda diş telleri bir seçenek olabilir. Diş uygun hizaya getirildikten sonra diş eti seviyesi zamanla düzelebilir.
Cerrahi Tedaviler
Diş Eti Operasyonları
Diş eti ameliyatı, diş eti çekilmesinin en öngörülebilir ve en uzun süreli tedavi seçeneğidir. Tipik olarak bu işlemi bir periodontist (diş eti uzmanı) gerçekleştirir.
Bu ameliyat sırasında eksik diş eti dokunuzun yerine diş eti grefti kullanılır. Greft genellikle damağınızdan alınır. Diş eti grefti çekilmenin fazla olduğu alana yerleştirilerek dikilir. Serbest dişeti grefti (SDG), özellikle yapışık dişeti miktarını arttırmak adına yaygın olarak kullanılan ve öngörülebilir bir cerrahi yöntemdir. Bununla beraber, SDG ile yapışık dişeti miktarı arttırılırken, aynı zamanda belli ölçülerde kök kapanmasının elde edilmesi de mümkün olmaktadır.
Serbest Diş Eti Grefti Ameliyatından Sonra İyileşme Ne Kadar Sürer?
İyileşme süreniz, kaç dişin tedavi edildiği, diş eti greftinin nereden geldiği ve ne tür bir greftleme işleminin yapıldığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Çoğu durumda, diş eti çekilmesi ameliyatı geçiren kişiler yaklaşık iki hafta içinde kendilerini normale dönmüş hissederler. Cerrahınız size ameliyat sonrası ayrıntılı talimatlar verecektir. Rahat ve başarılı bir iyileşme sağlamak için bu talimatları yakından takip etmelisiniz.
Önleme
Diş Eti Çekilmesini Önleyebilir Miyim?
Özellikle genetik olarak ince diş eti dokusuna yatkınsanız çekilme her zaman önlenemez. Ancak doğru diş eti çekilmesi bakım talimatlarını uygulayarak çekilme riskinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Diş eti çekilmesini önlemenin bazı yolları şunlardır:
- Dişlerinizi yumuşak kıllı bir fırça ile nazikçe fırçalayın.
- Diş ipi kullanın ve diğer ara yüz temizleyiciler ile dişlerinizin arasındaki plağı temizleyin.
- Diş ipi kullanın ve diğer ara yüz temizleyiciler ile dişlerinizin arasındaki plağı temizleyin.
- Sağlıklı, dengeli bir diyetle beslenin.
- Diş hekiminizle düzenli kontroller ve diş temizliği randevuları planlayın.
- Ağız hijyeniniz konusunda herhangi bir sorunuz varsa diş hekiminize danışmaktan çekinmeyin. Diş eti çekilmesinden muzdarip birçok insan olduğunu ve bunun tedavi edilebilir bir durum olduğunu unutmayın.
Diş Eti Uzmanımı Ne Zaman Görmeliyim?
Diş köklerinizin eskisinden daha fazla görünür olduğunu fark ederseniz veya diş hassasiyetiniz arttıysa, diş eti çekilmesi olabilir. İlk belirtide diş hekiminizi veya periodontistinizi aramanız önemlidir. Diş etlerinizdeki çekilmeyi ne kadar erken tespit edilir ve tedavi edilirse, optimal ağız sağlığına kavuşma şansınız o kadar artar.
Diş eti uzmanıma hangi soruları sormalıyım?
Diş eti çekilmesi hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenmek, yaygın sorunlardan kaçınmanıza ve ağız sağlığınızı geri kazanmanıza yardımcı olabilir. Sorularınız varsa sizi Özel Dental’e bekliyoruz.
- Diş eti çekilmem ne kadar ileri düzeyde?
- Benim için işe yarayabilecek ameliyatsız seçenekler var mı?
- Diş eti çekilmemin geri gelme ihtimali nedir?
- Dişlerimi ne sıklıkla temizletmeliyim?
Tedavi edilmediği takdirde diş eti çekilmesi ağız sağlığınıza zarar verebilir. Diş etlerinizde kanama, diş etinizde çekilme, dişlerinizde ağrı veya hassasiyet gibi şikayetleriniz varsa, ihmal etmeden diş hekimine muayene olmalısınız. Ağrı veya hassasiyet gelişmese bile diş etlerinde çekilme durumunda da yine diş hekimine gözükmelisiniz. Sorunun ne kadar ciddi olduğunu ve ağız sağlığınızı korumak için hangi adımları atabileceğinizi size anlatabilirler.